Budi dio naše mreže

Svetkovina svetog Mihovila, zaštitnika Grada Šibenika i Šibenske biskupije, proslavljena je u nedjelju, 29. rujna, na trgu pred šibenskom katedralom misnim slavljem i procesijom koju je predvodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

/ mpp/IKA

Suslavili su su splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić, umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, hvarski biskup Ranko Vidović, dubrovački biskup Roko Glasnović, umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas te domaći, šibenski biskup Tomislav Rogić. Među svećenicima bili su provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše i tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. Krunoslav Novak.

Proslava svetkovine sv. Mihovila u Šibeniku / FOTO: Ivo Kronja

Proslava svetkovine sv. Mihovila u Šibeniku / FOTO: Ivo Kronja

„Sv. Mihovila su Šibenčani izabrali za svog zaštitnika, njemu se utjecali u raznim okolnostima života i pouzdavali se u njegovu zaštitu i njegov zagovor. I mi danas, ovom svetom misom i procesijom ulicama grada Šibenika, pridružujemo se mnoštvu Šibenčana koji su tijekom duge povijesti štovatelja sv. Mihovila nama prethodili u vjeri i utječemo u moćni njegov zagovor“, kazao je nadbiskup Zgrablić.

Proslava svetkovine sv. Mihovila u Šibeniku / FOTO: Ivo Kronja

„Po uzoru na anđele i mi smo pozvani, jer nismo samo tjelesna Božja stvorenja, nego i duhovna bića, ostvariti svoju duhovnu dimenziju života u spoznaji Boga. Naša slika o Bogu kao ljubavi i proživljavanje njegove blizine i zauzetosti za nas, preko služenja anđela, usmjerava nas prema središnjoj odrednici postojanja koje nam daje značenje za čitav život. Bog nam šalje arkanđele kao bi nas podsjetio da naš životni primat jest Boga hvaliti i zahvaljivati Mu, klanjati se i služiti Mu“, kazao je propovjednik.

Proslava svetkovine sv. Mihovila u Šibeniku / FOTO: Ivo Kronja

Proslava nebeskog zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije tradicionalno je okupila velik broj vjernika iz svih dijelova biskupije. Uz predstavnike župa Šibenske biskupije u ophodu starim dijelom grada i rivom, sudjelovale su i brojne civilne udruge te kulturno umjetnička društva. U slavlju su sudjelovali i predstavnici gradskih i županijskih vlasti Srebreni lik Sv. Mihovila tradicionalno u ophodu nosili su redarstvenici Policijske uprave Šibensko kninske.

Proslava svetkovine sv. Mihovila u Šibeniku / FOTO: Ivo Kronja

Sv. Mihael i drugi arkanđeli i anđeli neka čuvaju i snaže, brane i liječe ovaj slavni Grad, dragu Šibensku biskupiju, ljubljeni Narod Božji ovoga kraja, svakoga od nas i svakog čovjeka, kako bismo se jednom svi pridružili vječnoj hvali, ljubavi i klanjanja dragome Bogu sa svim anđelima i svetima“, zaključio je homilju nadbiskup Zgrablić.

Proslava svetkovine sv. Mihovila u Šibeniku / FOTO: Ivo Kronja

Tijekom misnog slavlja pjevao je zbor sastavljen od crkvenih pjevača iz župa: Skradin, Bilice, Šubićevac, Zablaće, Vidici, Vodice, Ražine, Grebaštica i Ljubitovica. Zborom je ravnala Jelena Mikuladra, a na orguljama je bio Nikola Lovrić Caparin.

FOTO Proslava svetkovine sv. Mihovila u Šibeniku

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja