Budi dio naše mreže

Misijska nedjelja, dan molitve i promicanja misija, proslavila se predzadnju nedjelju listopada, Izvanrednog misijskog mjeseca, diljem Hrvatske. Pogledajte kako su vjernici pridonijeli plemenitom, misijskom poslanju Crkve.

/ at/IKA

Župljani župe bl. Ivana Merza slavili su misijsku nedjelju i svjetski dan misija, u OŠ Špansko Oranice gdje inače slave mise nedjeljom i blagdanom. Misu je predvodio upravitelj župe velečasni Marko Čolak uz koncelebraciju dr. Josipa Beljana.

Vlč. Marko Čolak istaknuo je u propovijedi da je najbolji dar za misionare molitva, a zatim i konkretno svjedočenje vjere u životu. “Na taj način svatko postaje misionar svog doma, misionar srca ljudi koji vape za Bogom”, rekao je. Župljani su pripremili kolače kao zahvalu svima koji su dali vrijedan prilog za misije. Podsjetimo da ti prilozi pomažu onima najpotrebitijima iz najsiromašnijih zemalja svijeta.

Misijska nedjelja obilježena je u župi Svetoga Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci igrokazom koji su pripremila djeca iz Liturgijske skupine Djeca Marije Petković u kojem su predstavila poziv pape Franje na Izvanredni mjesec misija. Djeca su pozvala župljane da odgovore na svoj poziv koji proizlazi iz krštenja te da molitvom i misijskim djelima pomognu i prate misionarke i misionare.

Prikupljana su također sredstva za obitelj Bešlić iz Splita koja se nalazi na svom poslanju missio ad gentes u Smederevu. Završetkom Misijskog mjeseca u nedjelju 27. listopada u ovoj župi gostovat će don Ivan Stojanović, salezijanac misionar koji se trenutno nalazi u Gani.

Proslava Misijske nedjelje na Trešnjevci / Foto: IKA

U župi Sv. Srđa i Baha u Pridvorju u Konavlima djeca župne zajednice prikazala su okupljenim vjernicima igrokaz o pozivu misionara kroz lik Majke Terezije kako bi im što više približila misijsko poslanje Crkve. Za ovu nedjelju crkvu su prigodno ukrasili simbolima misijskih krajeva i fotografijama koje prikazuju život u misijama.

Župnik don Stipe Miloš pročitao je vjernicima poruku pape Franje “Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu” te s njima podijelio svoje iskustvo u misijama u Zambiji gdje je proveo sedam godina.

Proslava Misijske nedjelje u Pridvorju / Foto: IKA

Dječja skupina u grkokatoličkoj župi Pokrova u Petrovcima kraj Vukovara organizirala je za Misijsku nedjelju misijski projekt “Radost za sve”. Potaknuti evanđeoskom porukom nedjeljnog ulomka (Lk 6,31-36) mladi volonteri dijelili su pred župnom crkvom čaj i toplu čokoladu.

Činiti dobro samo onima koji nama dobro čine ne nosi blagoslov, jer to čine i drugi koji u sebi nemaju kršćanskoga poslanja (usp. Lk 6,33), stoga su mladi pokušali ponuditi i poslužiti svakoga tko naiđe, bez razlike bi li on bio spreman donirati za misije ili ne. Ne očekujući ništa, ipak su prikupili velik milodar koji će se uz nedjeljnu milostinju proslijediti za misije.

Proslava Misijske nedjelje u Petrovcima / Foto: IKA

Proslava Misijske nedjelje u Petrovcima / Foto: IKA

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja