Budi dio naše mreže

Jedna od najljepših marijanskih svetkovina je upravo Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo ili, kako se tradicionalno naziva, Velika Gospa.

/ mdj

U nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici misu je predvodio zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša. U homiliji je istaknuo kako je kako je Marija žena koja prihvaća svoju sadašnjost. „Ona sve prebire u svom srcu, razmatra o svim događajima svoga života, s Bogom i pred Bogom i to postaje Njezina molitva. Bol, tjeskobe i strahove svoga života nije zadržala za sebe i pretvorila ih u bolnu samoću i gorčinu. Sve je stavila pred Boga.“ Više pročitajte OVDJE.

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša / Foto: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio je svečano misno slavlje u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu. “Dok razgovara s Elizabetom, noseći u svojoj utrobi Isusa, ona unaprijed najavljuje ono što će reći njezin Sin, kad bude proglasio blaženima siromašne i ponizne, a opominjao bogate i one koji se oslanjaju na vlastitu samodostatnost“. Pojasnio je zatim da biti skroman ne znači biti manje vrijedan ili poricati vlastite darove i mogućnosti, već „biti skroman zapravo znači biti realan, imati pravu sliku o svojim manama i vrlinama, o svojim mogućnostima, svome utjecaju i značaju. Istaknuo je nadbiskup Hranić. Više pročitajte OVDJE.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić / Foto: TUĐON

U Sinju se okupilo nekoliko desetaka tisuća vjernika iz svih krajeva Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Hodočasnici, od kojih su neki pješačili i po nekoliko sati, u svetište su počeli pristizati u ranim jutarnjim satima pa im je od 3 sata na raspolaganju za sakrament pomirenja bilo mnoštvo svećenika. Proslavu svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije u svetištu Gospe Sinjske predvodio je apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije Želimir Puljić. “Kršćanske majke, zapalite to svjetlo dobrote u svom srcu! Budite svjesne svoga dostojanstva i ostanite ono što vam je u naravi upisano! To ćete moći ostvariti, ako u molitvi i na hodočašću susrećete Onu koja je ‘početak boljega svijeta’, kako piše u Gospinom svetištu na Trškom Vrhu”, istaknuo je nadbiskup Puljić. Više pročitajte OVDJE.

Nadbiskup Želimir Puljić / Foto: gospa-sinjska.hr

Prigodom svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo misno slavlje u marijanskom svetištu Šibenske biskupije u Vrpolju, uz sudjelovanje velikog broja vjernika predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. „Zajedništvo i zahvalnost oslikavaju se u Marijinu životu i posebno dolaze do izražaja u njezinu pohodu rodici Elizabeti i hvalospjevu Veliča duša moja Gospodina. Susret Marije i Elizabete pršti od radosti, blagoslova i na koncu Marijina zahvaljivanja jer je Bog taj koji čini velika djela u njezinu životu, u cijeloj povijesti, u životima svakoga od nas”, kazao je biskup Rogić. Više pročitajte OVDJE.

Šibenski biskup Tomislav Rogić / Foto: Ivo Kronja

Središnje misno slavlje svetkovine u krčkoj katedrali Uznesenja BDM predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak. “Marija se uznesenjem na nebo nije odijelila ni udaljila od Crkve, ne prezire nikoga u toj Crkvi, nije okrenula leđa nikome, nego naprotiv neprestano za nas moli i trpi, rekao je biskup Petanjak. „Kako kaže knjiga Otkrivenja: ‘Stenje u porođajnim bolima’ dok se svatko od nas ne rodi za nebo i za vječnost kamo smo se uputili kao hodočasnici i gdje je naše konačno odredište i smisao svega što jesmo i što trebamo biti”. Više pročitajte OVDJE.

Krčki biskup Ivica Petanjak / Foto: Irena Žužić

U svetištu Majke Božje od Krasna, središnjem marijanskom svetištu Gospićko-senjske biskupije, proslavljena je svetkovina Velike Gospe. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Opisujući Mariju, biskup Križić govorio je kako je Marija ideal finoće i čistoće srca i baš zato je mogla postati Majkom Sina Božjega i Majkom Crkve. Kod vjernika koji prolaze patnju i neke teške situacije zna se pojaviti sumnja kako Bog nije s njima, kako nije prisutan, ali baš tada se očituje kao Emanuel, kazao je. Više pročitajte OVDJE.

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić / Foto: Tiskovni ured GSB

U marijanskom svetištu Majke naših stradanja u Gori misno slavlje  predvodio je sisački biskup Vlado Košić. Govoreći o ženama u Crkvi, biskup Košić je rekao kako se danas na više razina postavlja pitanje uloge žene u Crkvi. „A mi, zajedno sa svetim papom Ivanom Pavlom II., kažemo: idealna žena u Crkvi je Blažena Djevica Marija. Naime, ona je žena koja je svoje ostvarenje našla u zadaći majčinstva i cijelom svijetu rodila Spasitelja. Danas neke žene ne žele majčinstvo, ne prihvaćaju ono što im je Bog dao i za što ih je stvorio. Ne, one same žele odlučivati što hoće, ne priznaju nikakvu zadanost, što je dio djelovanja danas mnogih feminističkih i liberalnih krugova i zajednica, poručio je. Više pročitajte OVDJE.

Sisački biskup Vlado Košić / Foto: Stjepan Vego

Na svetkovinu župne nebeske zaštitnice Velike Gospe, vjernici Rožata svečano su proslavili 900. obljetnicu prvog pisanog spomena župne crkve-matice. Središnje svečano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović. “Marija nas čeka, kao i svih ovih devetsto godina, raširenih ruku“, poručio je na kraju biskup vjerničkoj zajednici te naglasio kako ne samo da mi trebamo Mariju nego i ona treba nas. Više pročitajte OVDJE.

Dubrovački biskup Roko Glasnović / Foto: Angelina Tadić

Svetkovina Velike Gospe proslavljena je u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu. Središnju misu predvodio je srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina u zajedništvu s mons. Jozom Dusparom, zemunskim župnikom, mons. Josipom Ivešićem, generalnim vikarom i drugim svećenicima Srijemske biskupije. U homiliji, biskup Svalina istaknuo je kako častiti Mariju znači prepoznati je kao Božju prisutnost na zemlji. Svemogući Bog daje nam Blaženu Djevicu Mariju kao znak sigurne nade i utjehe. U Starom zavjetu kovčeg saveza spominje se na više mjesta i nosi svojevrsni simbol Božje prisutnosti i zaštite izraelskom narodu. Više pročitajte OVDJE

Srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina / Foto: Sara Žurovski

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja