Budi dio naše mreže

Ključna riječ: uznesenje-blazene-djevice-marije-ili-velika-gospa

Pogledajte raspored misa na svetkovinu Velike Gospe diljem Lijepe Naše

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, odnosno Veliku Gospu, mnogi će se vjernici uputiti na misu u obližnje marijansko svetište i počastiti Majku Božju. Donosimo raspored misa koje će biti održane na svetkovinu Velike Gospe diljem Lijepe Naše u većim marijanskim svetištima u koja hodočasnici tradicionalno odlaze.

Iako je dogma o Marijinu uznesenju proglašena tek u novije vrijeme, njoj prethodi duga tradicija

Teologija nas uči da je Marijino uznesenje dušom i tijelom na nebo kruna njezina bogomajčinstva, vječnog djevičanstva i bezgrješnog začeća. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo po završetku njezina zemaljskoga života proglasio je člankom vjere 1. studenoga 1950. papa Pio XII. Iako je ta dogma proglašena tek u novije vrijeme, njoj prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i sama Crkva.

Mons. Mate Uzinić: Gospa nas svojom poniznošću usmjerava prema onome što je bitno

"Bog je onaj koji s nama, kao i s Gospom, ima svoj plan ljubavi i služenja, ali i konačnog zajedništva svetih na nebesima. A naš bližnji je svatko tko je potreban. Potrebno ga je samo prepoznati. I, kao i Marija s Isusom u utrobi, krenuti mu ususret. I iskazati mu ljubavi", poručuje apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. Njegovo promišljanje nad liturgijskim čitanjima na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije prenosimo u cijelosti.

Misna slavlja na Veliku Gospu u marijanskim svetištima diljem Hrvatske

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Veliku Gospu, mnogi će vjernici hodočastiti u neko od brojnih hrvatskih marijanskih svetišta. Donosimo raspored misa koje će biti slavljene na samu svetkovinu diljem Lijepe Naše u nekim svetištima i crkvama u koja hodočasnici tradicionalno odlaze.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja