Budi dio naše mreže

Središnje misno slavlje na svetkovinu sv. Antuna Padovanskoga, 13. lipnja, u njegovoj župi i svetištu na zagrebačkom Svetom Duhu predvodio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

/ mp

propovijedi nadbiskup Puljić istaknuo je da je sv. Ante čuveni svetac, crkveni naučitelj i propovjednik koji je umješno govorio o molitvi, euharistiji, Božjim zapovijedima, te naglašavao ulogu kreposti dobrote, poniznosti, pravednosti i posebice ljubavi prema siromasima, što ga i danas čini suvremenim i izazovnim. Suvremen je svojom porukom i radikalnim opredjeljenjem za Boga, svojim oštroumnim uočavanjem promašaja svojih suvremenika i jasnoćom moralnih i kršćanskih načela u propovijedima. Nije zatvarao oči pred nemoralom svojih suvremenika, nego ih je pozivao na obraćenje; otvoreno i jasno govorio je protiv zabluda svoga vremena i protiv loših običaja i krivovjernog nauka, što mu je pribavilo naziv „malj heretika“. Izvještaj u cijelosti pročitajte OVDJE.

Zavjetnu misu u župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima na župnu svetkovinu predslavio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. U propovijedi je kardinal Bozanić istaknuo razloge okupljanja oko sv. Antuna. „Mi smo ovdje u prvom redu jer želimo da nas Isus blagoslovi, da i mi budemo dionici toga Božjega blagoslova. Zato smo ovdje okupljeni oko onoga koji nas privlači, a to je sv. Antun Padovanski koji privlači Božjom blizinom.” Izvještaj u cijelosti pročitajte OVDJE.

Kardinal Bozanić na proslavi Antunova u Sesvetskim Selima

Središnje euharistijsko slavlje na blagdan sv. Antuna Padovanskog u splitskoj crkvi Sv. Frane na Obali (župa sv. Stjepana pod Borovima – Meje) predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. „Sveti Antun bio je znamenit propovjednik i zaštitnik u nevoljama. Svojim je životom svjedočio za istinu koju je uvijek povezivao s ljubavlju prema Bogu i čovjeku. Iako je imao kratak životni vijek, ostavio je duboki trag u povijesti, zahvaljujući autentičnosti kršćanskog života“, rekao je mons. Barišić. Izvještaj u cijelosti pročitajte OVDJE.

Središnje euharistijsko slavlje u splitskoj crkvi Sv. Frane na Obali predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić

Blagdan svetog Ante zaštitnika grada Knina i kninske župne zajednice proslavljen je misnim slavljem u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Euharistiju i procesiju ulicama Knina predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Biskup Tomislav Rogić u homiliji je kazao kako je život svetog Ante bio znakovit. “Oslikavao je Božju providnost. Sveti Ante hrabro se uhvatio u koštac s vlastitim slabostima i teškoćama vremena u kojem je živio te krepošću izborio svoj put u nebo odakle nas i danas zagovara. Zato mu se molimo: da nam isprosi čistu dušu poput ljiljana koja neće podleći napastima svjetovnog i prolaznog, dušu koja će biti zagledana u vječnost, a sve kušnje sadašnjeg trenutka rješavati noseći Isusa u naručju, dati se od Gospodina voditi”, poručio je biskup Rogić. Izvještaj u cijelosti pročitajte OVDJE.

Na proslavi blagdana sv. Ante Padovanskog u njemu posvećenoj župi u Dragama umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović u župnoj crkvi Sv. Ante blagoslovio je dva nova zvona za crkvu. Kumovi tim zvonima su general bojnik Mladen Fuzul, zapovjednik Zapovjedništva za potporu u Oružanim snagama RH, i Željka Mitrović Jurić, simbol vukovarskog stradanja, ‘djevojčica u plavom kaputiću’ iz prognaničke vukovarske kolone. Cijeli izvještaj pročitajte OVDJE.

Vukovarka Željka, ‘djevojčica u plavom kaputiću’: „Hvala sv. Anti i braniteljima koji su bili naši anđeli čuvari u Domovinskom ratu“

Misno slavlje predvodio je fra Ante Udovičić, župnik Gospe od Zdravlja iz Splita u suslavlju s fra Josipom Gotovcem, ekonomom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita, župnikom Čvrljeva fra Antom Jurić Talajom i don Vjekoslavom Pavlinovićem, svećenikom u miru. Na misnom slavlju tradicionalno se okupilo mnoštvo vjernika iz svih okolnih mjesta Dalmatinske Zagore i cijele župe Čvrljevo (Divojevići, Kladnjice, Utore, Čvrljevo i Vinovo) kako bi proslavili blagdan sv. Ante. Cijeli izvještaj pročitaje OVDJE.

U Vinovu proslavljen bladan sv. Antuna

Na svetkovinu sv. Antuna Padovanskoga u istoimenom samostanu u Vinkovcima središnje misno slavlje u večernjim satima predslavio je umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić.  U propovijedi nadbiskup je istaknuo da je sv. Antun Padovanski jedan od najpopularnijih svetaca u Crkvi odmah iza svetih osoba nazaretske obitelji Isusa, Marije i Josipa. Izvještaj u cijelosti pročitajte OVDJE.

Antunovo u Vinkovcima 2019.

U srijemskomitrovačkoj katedralnoj župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik, svečano je proslavljen dan sv. Antuna Padovanskoga. Već duži niz godina, crkva i župa, osjećaju obilni Božji blagoslov koji se izliva upravo zagovorom sv. Antuna, sveca svega svijeta. Od ranih jutarnjih sati u crkvenom su se dvorištu mogli zateći prvi hodočasnici, koji su došli pomoliti se, te tražiti zagovor dragoga sveca. Euharistijska slavlja predvodio je župnik katedralne župe mons. Eduard Španović. Izvještaj u cijelosti pročitajte OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja