Budi dio naše mreže

Na ovogodišnju inicijativu Pomorskog fakulteta u Rijeci i uz podršku brojnih renomiranih institucija i ustanova hrvatskog pomorstva, Sindikata pomoraca Hrvatske, Jadrolinije, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva obrane pjesma "Ploviti se mora" u izvedbi klape "Sveti Juraj" Hrvatske ratne mornarice proglašena je himnom hrvatskih pomoraca.

/ tg

“Ljudi od mora, pomorci, ribari i svakovrsni moreplovci dobro znaju što je prevrtljivost vremena i nepredvidiva ćud mora. Stari bi rekli: More puno more! Plovidba i ribarenje uvijek predstavlja put u neizvjesno, neočekivano, nepredvidljivo. Usprkos modernoj tehnologiji i raznim dostignućima plovidba je i danas jednako opasna. Čovjek se ne može pouzdati samo u svoja dostignuća, sposobnosti, snagu motora ili veličinu broda. Nevera uvijek iznenadi. ” rekao je šibenski biskup Tomislav Rogić povodom blagdana sv. Nikole 2019. te dodao: “Vjernička duša bira sebi nebeske zaštitnike zato što je svjesna da postoje stanja i događaji koja nas nadilaze i koja su izvan ljudske kontrole. Tada nam samo Nebo može pomoći, jer su takva stanja u dosegu Neba, tj. Boga Oca stvoritelja i onih koji su na posebni način s njim povezani, a to su sveci jer odražavaju Božju ljubav i dobrotu. Tako je i sveti Nikola biskup postao zaštitnik pomoraca i ribara zato što su pomorci prepoznali u njemu Božjeg čovjeka koji im može biti pomoćnik i zagovornik dok plove neizmjernim morskim prostranstvima na kojima i najveća ljudska građevina izgleda kao orahova ljuska”.

Na ovogodišnju inicijativu Pomorskog fakulteta u Rijeci i uz podršku brojnih renomiranih institucija i ustanova hrvatskog pomorstva, Sindikata pomoraca Hrvatske, Jadrolinije,  Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva obrane pjesma “Ploviti se mora” u izvedbi klape “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice je proglašena himnom hrvatskih pomoraca.

Spot za ovu pjesmu snimljen na plovidbi broda Svilaja po širem području splitskog i šibenskog arhipelaga i na svjetioniku Hrid Mulo jugozapadno od Rogoznice je posvećen pomorcima, mornarima, svjetioničarima, njihovim obiteljima i požrtvovnosti koje to zanimanje zahtijeva.

Mornarička klapa “Sveti Juraj” iz Splita ujedno je je i ovogodišnji dobitnik glazbene nagrade Porin za album istoimenog naziva “Plovit se mora” u kategoriji najboljeg albuma tradicijske-pop glazbe.

Pjesmu možete čuti i pogledati ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja