Benediktinski samostan Sv. Margarite u Pagu predstavlja svojevrsnu riznicu sačuvane tradicije i još uvijek oživotvorene prakse. Ono po čemu su koludraški srednjovjekovni specijaliteti prepoznatljivi i osebujni jest činjenica da je riječ o proizvodima vrhunske kvalitete, rađenim u malim serijama i isključivo manualne proizvodnje.
Benediktinike iz samostana Sv. Margarite u Pagu tijekom svoje su duge povijesti molile i radile s ljudima grada Paga i Zadarske nadbiskupije. Čuvale su baštinjene svetinje promičući kršćanske, benediktinske vrijednosti i hrvatsku kulturu. Poznati i zaštićeni izvorni hrvatski proizvodi su paški baškotin, koludraška štrika i kolacić koje koludrice Sv. Margarite izrađuju po starim recepturama preko 300 godina.
Naglašena je njihova izvornost i specifičnost okusa proizvoda koji proizlaze iz receptura po kojima su ga izrađivale i po kojem ga i danas izrađuju koludrice Samostana benediktinki u Pagu, piše na mrežnoj stranici samostana benediktinki sv. Margarite.
Benediktinski samostan Sv. Margarite u Pagu predstavlja svojevrsnu riznicu sačuvane tradicije i još uvijek oživotvorene prakse. Izrada kolačića i koludraške štrike ima za cilj očuvanje i razvoj specifične povijesno ukorijenjene kreativne gastronomske vještine kojoj je benediktinska zajednica povijesno ishodište. Ono po čemu su koludraški srednjovjekovni specijaliteti prepoznatljivi i osebujni jest činjenica da je riječ o proizvodima vrhunske kvalitete, rađenim u malim serijama i isključivo manualne proizvodnje.
Paški baškotin
Nositeljice umijeća izrade paškog baškotina su redovnice, koludrice benediktinskog Samostana Sv. Margarite u Pagu, koje iz generaciju u generaciju čuvaju tradicionalni način izrade, čime biva naglašena izvornost i specifičnost okusa koji proizlazi iz recepture po kojem su ga izrađivale i po kojem ga i danas izrađuju koludrice Samostana benediktinki u Pagu. Baškotin je bio i ostao (zbog okusa i dugog roka trajnosti kao proizvoda) nezaobilazni dio slavljeničke i svečane obiteljske trpeze, prikladan i lijep poklon milim i poštivanim osobama, ukusan zalogaj. Mještani grada Paga i otočani izrazito vole i cijene paški baškotin izrađen u Samostanu Sv. Margarite u Pagu.

Paški baškotin / Foto: benedictus.hr
Badešina torta
Autohtona badešina torta koja se radila i radi isključivo za poglavaricu samostana, badešu, nekoliko puta godišnje za važne datume. Ima za cilj očuvanje i razvoj specifične, povijesno ukorijenjene kreativne gastronomske vještine kojoj je benediktinska zajednica ishodište.

Badešina torta / Foto: benedictus.hr
Kolacić
Kolacić je mekano pecivo sa aromom anisa koje se radi u obliku , koluta. Ima izrazito ugodan miris i okus. Kolacić je nositelj znaka “Hrvatski otočni proizvod”.

Kolacić / Foto: benedictus.hr
Pandešpanj
Pandešpanj je ukusni tradicionalni srednjovjekovni biskvit kolač.

Pandešpanj / Foto: benedictus.hr
Rafijoli
Rafioli su tradicionalni paški kolači koji se pripremaju po staroj recepturi. Izrada je od prhkog tijesta u obliku trokuta s nadjevom od oraha.

Rafijoli / Foto: benedictus.hr
Koludraška štrika
Koludraška štrika prepoznatljiva je i osebujna, a riječ je o proizvodu originalne kvalitete, rađena u malim serijama i isključivo manualne proizvodnje. Koludraška štrika je nositelj znaka “Hrvatski otočni proizvod”.

Koludraška štrika / Foto: benedictus.hr