Budi dio naše mreže

Ključna riječ: benediktinke

70. Svjetski dan klauzurnih redovnica

Svake godine, još od 1953., u Katoličkoj Crkvi slavi se svjetski dan "Pro Orantibus", posvećen redovnicama koje žive i mole u klauzurnim samostanima i ondje provode Bogu posvećen, kontemplativni život. Ove godine slavimo, dakle, 70. Dan "Pro Orantibus" koji je ustanovio još papa Pio XII., svega tri godine nakon objavljivanja Apostolske konstitucije "Sponsa Christi".

Sveti Benedikt iz Nursije

Sv. Benedikt je zaštitnik talijanskih gradova: Bologne, Monte Cassina i Palerma. Papa Pavao VI. ga je proglasio zaštitnikom Europe jer se njezina povijest bez Benedikta i njegova djela ne može zamisliti. Suzaštitnici Europe su i slavenski apostoli, sveta braća Ćiril i Metod te svete žene: Brigita Švedska, Katarina Sijenska i Edith Stein, koje je sv. Ivan Pavao II. dana 1. listopada 1999. proglasio suzaštitnicama Europe.

Redovnice u Americi svjedoče o neraspadnutom tijelu svoje utemeljiteljice

Tijelo je bilo prekriveno slojem plijesni koji je izrastao zbog visoke razine kondenzacije unutar napuknutog lijesa. Unatoč vlazi, mali dio njezina tijela i odjeće nije se raspalo tijekom četiri godine. To je uistinu bio šok za zajednicu koja se okupila kako bi je ekshumirali.

„Moli i radi“ s benediktinkama

Eksperiment „Moli i radi“ u organizaciji Magisa održat će se od 19. do 21. svibnja, u Zadru, a namijenjen je djevojkama koje žele iskusiti život u zajedništvu sa sestrama benediktinkama prateći njihov dnevni raspored u kojem se izmjenjuju rad i molitva.

Mistični doživljaj bl. Ivana Merza u samostanu benediktinki u Parizu na današnji dan prije točno 100 godina

Na današnji dan prije točno stotinu godina, 4. studenoga 1921. bl. Ivan Merz je, boraveći na studiju u Parizu, u jednom benediktinskom samostanu, kamo je često dolazio na svetu misu, prisustvovao ulasku u samostan i redovničkom oblačenju jedne mlade djevojke, kćeri francuskog generala. Pod dubokim dojmom toga obreda i samoga događaja njezina ulaska u samostan, istoga dana navečer Ivan Merz opisao je u svome Dnevniku što je toga dana vidio i doživio, prenosi Postulatura bl. Merza.

SVJEDOČANSTVO Lijepo je biti benediktinka!

"Zahvaljujem Bogu što mi je darovao iskustvo ljepote i ispunjenosti života u klauzuri. Sretna sam i želim ovu darovanu radost života podijeliti sa svima koje kroz ove retke susretnem", poručuje s. M. Alojzija Dorvak iz benediktinskog samostana Sv. Nikole u Trogiru. Pročitajte njezino svjedočanstvo!

Paške koludrice izrađuju specijalitete po receptima starim preko 300 godina!

Benediktinski samostan Sv. Margarite u Pagu predstavlja svojevrsnu riznicu sačuvane tradicije i još uvijek oživotvorene prakse. Ono po čemu su koludraški srednjovjekovni specijaliteti prepoznatljivi i osebujni jest činjenica da je riječ o proizvodima vrhunske kvalitete, rađenim u malim serijama i isključivo manualne proizvodnje.

Saznajte više o povijesti benediktinki sv. Marije u Zadru, najstarijoj redovničkoj zajednici u Hrvatskoj

Benediktinke sv. Marije najstarija su redovnička zajednica u Hrvatskoj i druga najstarija ženska benediktinska zajednica u svijetu. Časna majka Anastazija i opatica zadarskog Samostana sv. Marije i zadarska koludrica s. Klara Begić predstavile su povijest zajednice te Samostana i crkve sv. Marije na simpoziju „Vrijeme, prostor i duhovnost: Benediktinsko monaštvo i njegovo nasljeđe“.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja