Budi dio naše mreže

Deveteročlano izaslanstvo iz Rijeke danas je u Asizu sudjelovalo na obilježavanju 5. Svjetskog dana siromaha, na kojemu je sudjelovao i papa Franjo.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Kako je za HKM rekao gvardijan trsatskog svetišta fra Krunoslav Kocijan, na susretu je bilo petstotinjak sudionika koje su pratili volonteri te nekoliko svećenika i redovnica iz Francuske, Španjolske, Italije, Poljske, Švicarske i Hrvatske. “Program je započeo svjedočanstvima sedmero osoba koje su u različitim ustanovama i koje su iznijeli svoja svjedočanstva teškoga života i neprilika u kojima su se našli i kako su zapravo preko vjere i pomoći ljudi došli do susreta s Bogom. Svakoga od njih je Papa osobno pozdravio i darovao im dar.”

Ovo događanje je organizirala francuska udruga Frattelo. Zato je Papa u svom obraćanju spomenuo utemeljitelja udruge, Etienna Villemaina iz Francuske, koji je prije pet godina, dok se papa Franjo u sakristiji spremao za misu, rekao: ‘Sveti Oče, mislim da bi bilo dobro u Crkvu uvesti Dan siromaha.’ Papa je o tome razmišljao za vrijeme mise, prepoznavši u tome volju Božju. Zato je i danas naglasio da to nije njegova ideja, nego da je došla kao poticaj ‘iz baze’, od čovjeka koji se bavi siromasima. On je i ove godine bio toliko uporan jer je želio da Papa dođe u Asiz, grad sv. Franje i sv. Klare i grad mira, da se tu proslavi Peti svjetski dan siromaha.

Fra Krunoslav predvodio je izaslanstvo u kojemu je bilo šestero korisnika riječkog Prihvatilišta za beskućnike “Ruže sv. Franje” i prodavača Uličnih svjetiljki, časopisa koji prodaju osobe slabijega socijalnog stanja, te dvije članice Mjesnog bratstva Trsat Franjevačkoga svjetovnog reda.

“Sestra Dolores Turkalj Jurčević došla je na ideju da ovaj susret, budući da smo bili pozvani na ovaj Dan siromaha, iskoristimo – ako bude moguće – da za novu zgradu Prihvatilišta za beskućnike dobijemo jedan kamen iz ružičnjaka Ruže svetoga Franje koje je uz Porcijunkulu, odnosno Svetu Mariju Anđeosku. Asiški franjevci su na to pristali, a budući da je Papa bio pozvan u Asiz, onda je taj susret iskorišten da Papa blagoslovi taj kamen. Papi su ga odnijele naše sestre Dolores i Sandra iz Vijeća mjesnoga bratstva i ujedno mu darovale reprodukciju slike Majke Božje Trsatske kao zahvalu za taj događaj”, zaključio je fra Krunoslav.

Povratak izaslanstva iz Asiza predviđen je za subotu navečer te će dan kasnije sudjelovati i na obilježavanju Svjetskog dana siromaha u svetištu Majke Božje Trsatske. Nedjeljnu svetu misu u 11.30 na Trsatu predvodi riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, a potom slijedi zajednički ručak korisnika riječkih socijalnih ustanova: Caritasa, Kuće utočišta, korisnika Prihvatilišta za beskućnike “Ruže sv. Franje” i prodavača “Uličnih svjetiljki”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja