Budi dio naše mreže

Povodom 123. obljetnice smrti dr. Ante Starčevića posjetili smo u zagrebačkim Šestinama njegov grob. Kako smo doznali, Otac domovine ondje je pokopan 28. veljače 1896. godine na svoj zahtjev. Da je htio biti pokopan u Šestinama u starim opancima kako bi bio uvijek blizu naroda, govori o njegovoj istinskoj veličini.

/ Marija Pandžić

Župnik u župi sv. Mirka u Zagrebu Robert Šreter na grobu dr. Ante Starčevića

Župnik u zagrebačkim Šestinama Robert Šreter objasnio je u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu zašto je Otac domovine odabrao za svoje posljednje počivalište upravo Šestine iako je rodom iz Like.

“Starčević je doživljavao Šestine kao čisti i pravi hrvatski kraj sa svojom autohtonom kulturom, tradicijom i poviješću. To je bio razlog zašto je htio biti pokopan u Šestinama. Osim toga, još je tražio da bude pokopan u šestinskim opancima i to u starim i iznošenim opancima. Ta njegova želja upravo govori o njegovom karakteru. Bio je istinska veličina, velik čovjek, mudar i sposoban, a istovremeno skroman čovjek”, istaknuo je naš sugovornik.

Grob dr. Ante Starčevića u zagrebačkim Šestinama

Dr. Ante Starčević pokopan je u grobu koji se nalazi ispred glavnog ulaza u crkvu sv. Mirka.

“Kipar Ivan Rendić napravio je izuzetno lijep spomenik koji se nalazi iznad Starčevićevog groba. Čovjek kad stane pred njega može vidjeti osnovne crte onoga što je dr. Starčević zastupao. Ono što je meni kao župniku u Šestinama žao je je to što datum Starčevićeve smrti nije ušao ni u i kakav državni protokol, ni predsjednice Republike Hrvatske niti Hrvatskog sabora. Čovjek kojeg nazivamo Ocem domovine zaslužuje puno bolji tretman, ali mislim da to više govori o nama Hrvatima”, poručio je župnik u Šestinama Robert Šreter.

Govoreći o dr. Anti Starčeviću u svojoj propovijedi biskup Jezerinac na misi povodom 123. njegove obljetnice smrti u u crkvi sv. Mirka u zagrebačkim Šestinama u četvrtak istaknuo je kako je on bio političar, filozof i književnik te utemeljitelj moderne hrvatske državotvorne ideologije.

“On je snažno naglašavao vjeru u Boga. Starčević nam poručuje kako puk bez morala ne može pod nikakvom vladom, u nikakvom društvu, ne može biti sretan. Njegove poruke i misli veoma su suvremene. Posebno danas, s apekta odnosa društva i pojedinaca prema Bogu, etici i izgradnje moralnog društva. Politički pristup Ante Starčevića nije poznavao oportunizma te je smatrao kako javna služba ne smije biti prilika za stjecanje materijalnih dobara”, naglasio je.

Istaknuo je geslo Oca domovine dr. Ante Starčevića koje glasi: Bog i Hrvati, a što znači, prema riječima biskupa Jezerinca, da je Bog mjerilo svih vrijednosti koje narod bira i od kojih živi.

“To je bio Starčevićev zavjet koji jamči vjernost Božju narodu i privrženost naroda Bogu. U tom zavjetu počiva pravo na slobodu, samostalnost i državnost kao instrumentima ostvarivanja naroda. Da bi narod odlučivao o svojoj sudbini, mora biti slobodan”, poručio je biskup Jezerinac.

Podsjetimo, dr. Ante Starčević još je za života nazvan Ocem domovine jer je bio glavni ideolog hrvatskog nacionalizma za vrijeme dok je Hrvatska bila u Austro-Ugarskoj monarhiji. Njegovo geslo bilo je: Ni pod Beč, ni pod Peštu, nego za slobodnu i samostalnu Hrvatsku! Iako se školovao za svećenika, odustao je od te namjere te se odlučio posvetiti borbi za slobodnu i suverenu Hrvatsku.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja