Budi dio naše mreže

Članovi Počasnog bleiburškog voda završili su glavne radove na popravku spomenika bleiburškim žrtvama.

/ im

Prije nekoliko godina je Počasnom bleiburškom vodu (PBV) oduzeto zemljište na Bleiburškom polju, a još prije je donesena odluka o uklanjanju hrvatskog grba s prvim bijelim poljem na bleiburškom spomeniku. U međuvremenu je izvršeno i nekoliko devastacija na nekretninama (provele u kapelu i u radnu kućicu, otuđenje simbola sa simbolikom za islamske žrtve sa spomenika i sl.).

S obzirom da je PBV-u bilo oduzeto vlasništvo nad zemljištem, nismo se mogli ni smjeli brinuti o njegovu održavanju, što je dovelo do većih oštećenja na bleibiurškom spomeniku i kapeli.
Neki zlonamjernici su tu situaciju iskoristili da bi PBV optužili zbog nebrige o spomen području na Bleiburškom polju.

Međutim, PBV je odmah nakon odluka o oduzimanju zemljišta na Bleiburškom polju pokrenuo sudski postupak te je je Pokrajinski sud u Klagenfurtu nedavno poništio sve te odluke i to zemljište s nekretninama vratio u vlasništvo PBV-a.

Kratko potom vodstvo PBV-a pokrenulo je akciju sanacije oštećenja na samom spomeniku i kapeli koji su nastali uslijed nemogućnosti da se više godina o njima brinemo.

26. travnja, članovi PBV-a iz Klagenfurta, predvođeni predsjednikom PBV-a Jakovom Vrdoljakom, završili su glavne radove na popravku spomenika bleiburškim žrtvama, a nastojat ćemo do obilježavanja 79. godišnjice Bleiburške tragedije popravit i dio oštećenja na bleiburškoj kapeli.

Na žalost, kao što smo već objavili, ni ove godine neće biti moguće organizirati komemoraciju na samom Bleiburškom polju, nego će se ona održati u 18. svibnja u Hrvatskoj (na Mirogoju i u Maclju), dok će se sveta misa za bleiburške žrtve služiti 17. svibnja u katedralnoj crkvi u Bleiburgu, a istog dana obavit će se molitva i polaganje vijenaca na Bleiburškom polju.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja