Budi dio naše mreže

Ključna riječ: bleiburg

BLEIBURG Koje su biskupske poruke doista slane s Bleiburškog polja

Od 2003. godine misu na Bleiburškom polju predvodili su neki od hrvatskih biskupa, a Vijeće za hrvatsku inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine preuzelo je suorganizaciju liturgijskoga dijela komemoracije te velike tragedije hrvatskoga naroda. Otada su misu po dva puta služili kardinal Josip Bozanić i mons. Želimir Puljić, a po jednom dvanaestorica nadbiskupa i biskupa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Misu na Bleiburgu predvodi ravnatelj HKM-a i Hrvatskog Caritasa mons. Svalina

U HKR-ovoj emisiji "Argumenti" u četvrtak, 16. svibnja, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić objavio je da će svetu misu na Bleiburgu, za žrtve Križnog puta, u subotu 18. svibnja predvoditi mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa.

Mons. Miklenić: Baš nitko i ništa neće moći spriječiti poniznu molitvu za sve žrtve najstrašnije tragedije u povijesti hrvatskoga naroda

"Oni koji dolaze moliti za svoje stradale nipošto ne sudjeluju ni u kakvoj političkoj instrumentalizaciji, premda i tu molitvu, kao što se to čini u citiranoj rečenici, može interpretacijom manipulirati, što upravo često sa svojih jugokomunističkih pozicija čine neki političari i neki mediji u Hrvatskoj. Takvom interpretacijom manipuliraju i neki političari i mediji u Srbiji, Austriji, pa i šire, a sada je vidljivo da je tomu podlegao i dijecezanski upravitelj u Klagenfurtu", piše u svojemu komentaru glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić čiju kolumnu uz dopuštenje samog autora prenosimo u cijelosti.

Proročka propovijed biskupa Perića: Za bleiburške žrtve nam se ostaje jedino moliti

Nakon odluke Austrijske biskupske konferencije da je Hrvatskoj biskupskoj konferenciji zabranjeno održati misu za bleiburške žrtve, podsjećamo na propovijed mostarsko-duvanjskog biskupa i upravitelja trebinjsko-mrkanjskog dr. Ratka Perića na komemoraciji Bleiburških žrtava i Hrvatskoga križnoga puta, 16. svibnja 2009., koja govori o povijesnoj istini koja se dogodila 1945. godine.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja