Budi dio naše mreže

Ključna riječ: bleiburg

BLEIBURG Nečovječna smaknuća

Nova knjiga dr. sc. Jurja Batelje „Žrtve obavijene šutnjom – svjedočanstva patnika s Križnog puta“ donosi svjedočanstva petnaestorice sudionika Križnoga puta koji su preživjeli bleiburšku tragediju te prenosi tegobna iskustva koja su preživjeli prikrivali pred vlastitim roditeljima, znancima, bračnim parom i vlastitom djecom jer su se bojali da će ih, ako se za njih sazna, represivni komunistički režim podvrgnuti novim mukama. Hrvatska katolička mreža donosi ekskluzivan izvadak iz tek objavljene knjige!

Ilija Musa za Vijenac: Kako se brani Sarajevo

Hrvatska katolička mreža uz dopuštenje Vijenca, središnjeg hrvatskog lista za kulturu i umjetnost, prenosi najzanimljivije tekstove iz dvotjednika za kulturu Matice hrvatske.

Pismo jednog Židova kardinalu Puljiću

Uslijed stanja bezumnosti kakvo je medijskom hajkom u Sarajevu stvoreno, pismo podrške vrhbosanskom nadbiskupu Vinku kard. Puljiću poslao je jedan zagrebački Židov čiji su članovi obitelji stradali u Jasenovcu.

Oprostite, a kad je to BiH proglasila kraj epidemije?!

"U subotu 16. svibnja ulice bh. prijestolnice, poglavito Titova bila je (pre)puna prosvjednika koji su se, eto, kad su čuli za misu koja se slavi za žrtve Bleiburškog križnog puta, odjednom sjetili i svojih žrtava. Naravno svi nepropisno udaljeni, da ne pretjerujemo – jedno na drugom", piše Josipa Prskalo za Katolički tjednik.

Pogledajte dokumentarni film "Bleiburg: Titova dozvola za genocid"

Ovogodišnja komemoracija u povodu 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. održat će se u subotu, 16. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji, u Zagrebu i u Sarajevu. Tim povodom predstavljamo film "Bleiburg: Titova dozvola za genocid".

Na spomen Bleiburga treba kleknuti i moliti

"Hrvatski narod nakon II. svjetskog rata nije dobio slobodu, nego je samo iz jednog zločinačkog režima postao žrtvom drugog. Molitva 16. svibnja zato je molitva za nevine žrtve od kojih se većini i ne zna za grob", stoji, između ostalog, u tekstu Josipa Vrička objavljenom na portalu Katoličkog tjednika. Tekst prenosimo u cijelosti.

BLEIBURG Koje su biskupske poruke doista slane s Bleiburškog polja

Od 2003. godine misu na Bleiburškom polju predvodili su neki od hrvatskih biskupa, a Vijeće za hrvatsku inozemnu pastvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine preuzelo je suorganizaciju liturgijskoga dijela komemoracije te velike tragedije hrvatskoga naroda. Otada su misu po dva puta služili kardinal Josip Bozanić i mons. Želimir Puljić, a po jednom dvanaestorica nadbiskupa i biskupa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja