Budi dio naše mreže

»Zvali su me Ribaru – Obiteljski i duhovni korijeni nadbiskupa Antona Tamaruta« nova je knjiga objavljena u izdanju Glasa Koncila, a napisao ju je prof. dr. sc. Anton Tamarut, nećak pokojnoga riječko-senjskoga nadbiskupa, prigodom 90. obljetnice njegova rođenja i 65. obljetnice svećeničkoga ređenja i mlade mise u Novalji.

/ md

U njoj donosi podatke, bilješke i zapise koji upućuju na nadbiskupove obiteljske i duhovne korijene, javlja Glas Koncila. Rezultati istraživanja temelje se na izvornim dokumentima te na osobnim spisima, odnosno rukopisima nadbiskupa Tamaruta, a u najvećoj mjeri na njegovim dosad neobjavljenim i javnosti nepoznatim dnevnicima i duhovnim bilježnicama koje obuhvaćaju glavninu njegova gimnazijskoga razdoblja od 1946. do 1950. godine.

Dnevnici, koji se donose u knjizi, nisu doslovni prijepis, nego vjerno i autentično prepričavanje s čestim i gdjekad obilnim citatima. Osim izvornih dokumenata autor prenosi i nekoliko pisanih, odnosno usmenih, svjedočanstava osoba koje su s njim bile u bliskom rodbinskom i životnom odnosu. U knjizi se nalaze i dva osobna svjedočanstva (vlč. Antona Barbiša i prof. Kazimira Šćirana) o nadbiskupu Tamarutu u kojima se zrcali njegov ljudski i duhovni profil, kršćanske i svećeničke vrline i njegov značaj. Na kraju su knjige najvažniji podatci iz životopisa nadbiskupa Tamaruta, kao i popis knjiga koje su posvećene njegovu životu i djelu.

Istodobno je snažno ohrabrenje i diskretan poticaj na ozbiljan i odgovoran odnos prema životnomu pozivu, zvanju i poslanju što ga Bog svakomu na svoj način namjenjuje.

Osim što donosi svjedočanstvo mladenačkoga, tjelesnoga i duhovnoga vrenja i sazrijevanja u vremenu nesklonu vjeri i crkvenom životu, knjiga je također dobrodošla mogućnost i prigoda za susret i suočavanje s vlastitim duhovnim i moralnim mjerilima i vrijednostima. Istodobno je snažno ohrabrenje i diskretan poticaj na ozbiljan i odgovoran odnos prema životnomu pozivu, zvanju i poslanju što ga Bog svakomu na svoj način namjenjuje.

U vremenima krize identiteta, krize svećeničkih zvanja (…) djelo je izvrstan izvor koji svakomu može pokazati gdje se nalaze prave vrijednosti koje oblikuju čovjeka za život (…)

Prema riječima recenzenta dr. Daniela Patafte, tim djelom osobnost, duhovni život i rad pokojnoga nadbiskupa Antona Tamaruta postaju dio baštine hrvatskih vjernika. U vremenima krize identiteta, krize svećeničkih zvanja, rastakanja obitelji, površnih i plitkih afektivnih duhovnosti, kao i sve težega nošenja sa stvarnošću života, djelo je izvrstan izvor koji svakomu može pokazati gdje se nalaze prave vrijednosti koje oblikuju čovjeka za život i na koji se način ostvaruje zdrav duhovni rast, koji naposljetku u pojedincu stvara sliku Božjega djeteta, kristolika čovjeka.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja