Budi dio naše mreže

Europska unija od 1. ožujka ove godine uvodi nove i poboljšane energetske oznake za kućanske uređaje u svim zemljama članicama. Revidirani sustav ocjenjivanja energetske učinkovitosti kretat će se od A do G.

/ Sonja Kuzmić

Energetska oznaka je, od uvođenja na tržište 1994. godine, jedna od najuspješnijih inicijativa Europske unije namijenjena potrošačima, koja pomaže u odabiru energetski učinkovitih proizvoda, istovremeno dajući važan doprinos postizanju energetskih i klimatskih ciljeva Europske unije.

Od 1. ožujka ove godine revidirani sustav ocjenjivanja energetske učinkovitosti proizvoda kretat će se od A do G.

S obzirom da su posljednjih godina uređaji energetski sve učinkovitiji, pojavila se potreba promjene njihove kategorizacije. Većina uređaja dostupnih na hrvatskom tržištu nalazila u prva tri energetska razreda, a s vremenom su dodavani i novi (A+, A++, A+++).

Najvažnija promjena nakon 1. ožujka je revidirani sustav ocjenjivanja energetske učinkovitosti koji će se kretati od A do G. Prema novim energetskim oznakama neće biti razreda A+++, niti će biti dodataka u obliku plusa (npr. A ++), što će novu oznaku učiniti jednostavnijom i lakšom za razumijevanje. Na primjer, uređaj koji ima klasifikaciju A+++ po novome bi mogao dobiti ocjenu B ili C. To ne znači da je uređaj s tom oznakom od 1. ožujka manje energetski učinkovit, on će biti ocijenjen na novoj ljestvici. Nov revidiran sustav ocjenjivanja energetske učinkovitosti potrošačima olakšava odabir odgovarajućeg proizvoda te motivira proizvođače na poboljšanja istih koje nude na tržištu.

Na novim će oznakama biti dostupan i QR kôd koji će skeniranjem dati dodatne i detaljnije informacije o konkretnom proizvodu. Od 1. ožujka ove godine uvodi se nova oznaka za hladnjake, zamrzivače, perilice rublja, kombinirane perilice sušilice, perilice posuđa, televizore, i elektroničke zaslone.

Energetski razredi / Foto: Wikipedia.org.hr /

Od 1. rujna ove godine nove oznake dobit će i izvori svjetlosti. Sve ostale grupe proizvoda dobit će novu energetsku oznaku najkasnije do 2030. godine. Energetski institut Hrvoje Požar u suradnji s partnerima provodi međunarodni projekt LABEL2020 koji će pružiti više informacija potrošačima, distributerima i proizvođačima o novim energetskim oznakama za kućanske uređaje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja