Budi dio naše mreže

Sedamdesetosma obljetnica smrti isusovca o. Petra Perice, pjesnika i promicatelja laičkog apostolata, koji je na glasu svetosti umro kao žrtva mržnje na kršćansku vjeru, bit će obilježena u Zagrebu 24. listopada 2022. i Dubrovniku dan kasnije.

/ hjb

U ponedjeljak, 24. listopada je u 18:30 prigodna sveta misa u crkvi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu. Nakon toga će, u 19:30 u Velikoj dvorani “Antun Bauer” Fakulteta filozofije i religijskih znanosti premijerno biti prikazan dokumentarni film “Do nebesa nek’ se ori”. Tom će prigodom pjesme p. Perice izvesti Akademski zbor Bazilike Srca Isusova “Palma”.

Film je, u koprodukciji Hrvatske pokrajine Družbe Isusove i Laudato televizije, dovršen ove, 2022. godine. Sljedećeg dana, 25. listopada, film će biti prikazan u dubrovačkom kinu Visia, u 17 sati. U 19 sati slavit će se u crkvi Male Braće sveta misa u spomen na žrtve Dakse.

P. Petar Perica u hrvatskom je narodu poznat kao autor pjesama “Do nebesa nek’ se ori” i “Rajska Djevo, kraljice Hrvata”.

Kriv zbog vjere i domoljublja

Bio je odgojitelj, apostol mladeži i duhovnik katoličkih laičkih udruga u različitim gradovima u kojima je bio na službi. Zajedno s brojnim uglednim Dubrovčanima, među kojima je bilo sedam katoličkih svećenika, p. Pericu su, bez suđenja, ubili partizani na otočiću Daksi u noći 24./25. listopada 1944. godine. Naknadno su ga pokušali prikazati kao političkog agitatora i iskrivljavati njegovu ulogu duhovnika Križarskog bratstva.

No sve je bila laž, jer p. Perica uopće nije bio politički angažiran, a njihove zabilješke su naknadno krivotvorene i nisu se slagale. Nije bilo nikakve njegove krivnje, osim činjenice da je bio vjeran katolik, protivnik protukršćanskih ideologija i domoljub. Zato je, kao takav, bio trn u oku komunističkih revolucionara.

Kršćanski puk duboko vjeruje da je o. Perica dao život kao svjedok vjere, da je ubijen in odium fidei – iz mržnje na vjeru i želio bi ga vidjeti kao kandidata za čast oltara.

Film uključuje razgovore sa svjedocima života p. Perice

Dokumentarni film “Do nebesa nek’ se ori” odiše kršćanskom zahvalnošću i radosnom vjerom: zahvalnošću za plodove apostolata p. Petra Perice i njegov život, vjerom koja je živa i koja slavi Boga pjevajući. Istovremeno, govori istinu o žrtvama totalitarnoga komunističkog režima u Dubrovniku, iskreno i bez mržnje.

Najvažniji dijelovi filma su razgovori sa svjedocima koji su poznavali p. Pericu, s njegovom rodbinom, svećenicima i laicima koje je duhovno vodio, članovima obitelji žrtava Dakse, i članovima Družbe Isusove.

Snimanje ovog filma inicirao je pokojni isusovac p. Roko Prkačin, koji je ujedno i autor najvažnije biografije p. Petra Perice. Većina materijala snimljeni su za života p. Roka i po njegovoj zamisli. Stoga ga se s pravom potpisuje kao scenarista filma, ali je zapravo i puno više od toga. Snimatelj i voditelj procesa cijele tehničke obrade s Laudato televizijom bio je Daniel Vorih, a filmu je konačan oblik dala režiserka Nada Prkačin. Film traje 54 minute.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja