Budi dio naše mreže

Ključna riječ: daksa

DAKSA Maleni otok velike sakralne baštine

Najraniji primjer pobožnosti križnoga puta u nas odvijao se na malenom, danas napuštenom otočiću Daksa, ispred dubrovačke luke Gruž. Na spomen otoka Daksa mnogima od nas na pamet padaju masovna ubojstva izvršena pred kraj Drugog svjetskog rata, nemila epizoda u kojoj su skončala 44 istaknuta Dubrovčana. Ta trauma još uvijek živi u kolektivnoj memoriji grada pod Srđem, te je umanjila ranije povijesne slojeve po kojima je Daksa stoljećima bila poznata, a danas su zaboravljeni. Ove je godine Dubrovačka biskupija na čelu s apostolskim upraviteljem Matom Uzinićem križni put umjesto na Srđu, kako je to do sada bio običaj, odlučila održati upravo na Daksi. O sakralnoj baštini otočića Daksa piše povjesničar umjetnosti Matko Matija Marušić.

Križni put na Daksi: Promišljajući Kristovu muku tražimo odgovore na izazove našeg vremena

Na otočiću Daksi pokraj Dubrovnika apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić predvodio je križni put na petu korizmenu nedjelju, 21. ožujka, kada se redovito u Dubrovniku ova pobožnost moli padinama Srđa. Ovo je prvi put u novije vrijeme da se pobožnost križnog puta moli na Daksi, otoku na koji su stari Dubrovčani dolazili još od izgradnje franjevačkog samostana u 13. stoljeću te su na njemu bili izgradili i kapelice uz postaje križnog puta.

Križni put na Daksi: stoljeća pobožnosti

Na petu korizmenu nedjelju 21. ožujka tradicionalni križni put kojeg su vjernici Dubrovnika i okolice pobožno molili penjući se serpentinama Srđa ove godine će se zbog epidemioloških razloga moliti na otočiću Daksi pokraj Dubrovnika. Svi koji žele moći će sudjelovati isključivo prateći pobožnost na daljinu, putem internet kanala Dubrovačke biskupije (YouTube kanal, mrežna stranica i Facebook profil) i putem Facebook profila Hrvatskog katoličkog radija. Pobožnost križnog puta počinje u 15 sati, a predvodit će je apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije nadbiskup mons. Mate Uzinić.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja