Budi dio naše mreže

Raspjevano i dostojanstveno bilo je 8. rujna na sv. Misi sa zazivom Duha Svetoga u Katoličkoj osnovnoj školi “Josip Pavlišić” u Rijeci u povodu početka nove školske godine i proslave svetkovine Rođenja BDM.

/ md

Predslavio ju je riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić u zajedništvu s duhovnikom Škole mons. Sanjinom Francetićem, a liturgijsko pjevanje animirala su djeca škole, njih oko 325, koja su se na liturgijskom slavlju okupila zajedno s djelatnicima Škole i predstojnicom Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije i Ureda za katoličke škole dr. sc. Ksenijom Rukavinom Kovačević.

U našem životu postoje dva najvažnija dana: prvi je dan kada smo se rodili, a drugi kada smo shvatili zašto smo se rodili, apostrofirao je na početku propovijedi mons. Uzinić Marka Twaina. U tom kontekstu školarcima je pojasnio kako se svetkovina Rođenja BDM ne slavi samo i prvenstveno zbog Marijinog rođenja, nego zbog dana kad je shvatila zašto je rođena, koje je njezino životno poslanje, koji je smisao njezina života.

Nadbiskup je zahvalio učenicima i dodao da je to bio dan kad je Marija shvatila zašto je rođena, zašto ju je Bog stvorio, koji on ima plan s njom, ali i dan kad je Marija Bogu rekla svoj DA, cijelim svojim bićem, do kraja, bez suzdržanosti.

Pitao je učenike znaju li koji je za Mariju to bio dan. Učenici su znali odgovor. Kazali su da je to bio dan kad se Marija susrela s anđelom koji joj je navijestio da će postati majka Boga koji je odlučio postati čovjek. Nadbiskup je zahvalio učenicima i dodao da je to bio dan kad je Marija shvatila zašto je rođena, zašto ju je Bog stvorio, koji on ima plan s njom, ali i dan kad je Marija Bogu rekla svoj DA, cijelim svojim bićem, do kraja, bez suzdržanosti.

Shvatila je koje poslanje Bog ima s njom, potpuno mu se predala i do kraja ga živjela. Zato ona svojim načinom i zagovorom „utječe“ na sve nas.

Podsjetio je na pismo papa Franje mladima „Krist živi“ u kojemu Sveti Otac poručuje kako ga taj Marijin odgovor impresionira jer pokazuje kakav bi trebao biti i naš odgovor na Božji poziv. “On kaže da Marija taj odgovor nije dala površno, nego potpuno, s cijelim svojim bićem, konačno. Zato on kaže da je ona ‘Božja influencerica’. To je Marija za sve nas, za sve kršćane, zato jer je shvatila zašto postoji. Shvatila je koje poslanje Bog ima s njom, potpuno mu se predala i do kraja ga živjela. Zato ona svojim načinom i zagovorom „utječe“ na sve nas”, rekao je propovjednik.

Ova Škola vas za još nešto priprema, a to je da i vi, pod Marijinim utjecajem kao vaše ‘influencerice’, možete odgovoriti Bogu na poziv kojega On ima s vama.

U tom smislu, učenicima je na početku nove školske godine poručio da tijekom obrazovanja u ovoj Školi otkriju plan kojega Bog ima sa svakim od njih. Kao i s Marijom, uvijek je to plan spasenja. „Svrha je ove Škole da u njoj pokušate otkriti zašto ste stvoreni, zašto ste rođeni i koji je plan kojega Bog ima s vama. Ova Škola vas za još nešto priprema, a to je da i vi, pod Marijinim utjecajem kao vaše ‘influencerice’, možete odgovoriti Bogu na poziv kojega On ima s vama. Ima još nešto što bih vam želio staviti na srce. Ne samo da u školi trebate otkriti zašto ste rođeni i dati tome odgovor, kao što je to učinila Marija, nego ste vi jedinstvena škola u našem gradu i kao takva, katolička, imate posebno poslanje. Kao škola, ali i svatko do vas pojedinaca, poput Marije budite ‘influenceri’ kako biste svojim načinom života, izborima i shvaćanjima onoga zbog čega ste rođeni i pripremom za što ste rođeni, mogli prihvatiti živjeti i utjecati na druge i biti poticaj da i oni otkriju zašto su rođeni i da se mogu Bogu potpuno staviti na raspolaganje. Marija nam je svima, svojim odgovor na Božji poziv, primjer i zato joj slavimo rođendan.“

Misa povodom početka nove školske godine / Foto: Riječka nadbiskupija

Neka ova Škola, nastavio je, kao i svi vi, svojim načinom ponašanja, pristupom radu i odnosu prema drugome, bude primjer kako bi jedni za druge mogli rasti u ljubavi i biti usmjereni prema onom konačnom cilju za koji smo stvoreni – uznesenju na nebo. Nadam se da ćete danas otkriti da je Marija prava ‘influencerica’ i da ćete i vi to biti, po uzoru na Mariju, za druge, zaključio je nadbiskup Uzinić.

Misa povodom početka nove školske godine / Foto: Riječka nadbiskupija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja