Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sveta-misa

Ljubav prema svetoj misi jača je od svih epidemioloških mjera

Netko od župljana fotografirao je pobožnu staricu i podijelio fotografiju na Instagramu, koja je poslije postala virtualni hit. Župa izvještava da su komentari na objavu pozitivni te ljudi izražavaju divljenje na ljubav ove starice prema svetoj misi. Njezin je primjer poziv da ispitamo što smo mi spremni učiniti u vlastitom životu da nahranimo svoje duše tijekom ove pandemije, unatoč mjerama koje su na snazi.

Zašto za vrijeme pričesti ne možemo pjevati "Klanjam ti se smjerno"?

Koja glazba je primjerena za misno slavlje? Zašto se oko ove teme "lome koplja"? Koja je uloga glazbe, kao i svih ostalih simobola u misi? Vlč. Tomislav Šagud, privremeni upravitelj župe Zabok na mrežnoj stranici sagud.xyz tumači dijelove mise, a između ostaloga i liturgijsku glazbu. Navodi primjere koje čujemo da se pjevaju za vrijeme mise, a koji nemaju liturgijski smisao. "Znalo mi se dogoditi da neka pjesma na misi započne tonovima koji bi me u mislima prenijeli iz crkve u noćni klub", kaže između ostaloga vlč. Šagud.

Kada stojimo, a kada klečimo na misi i zašto?

Jeste li se pitali zašto je važno držanje tijela, odnosno stav dok sudjelujemo u liturgiji? Vlč. Tomislav Šagud, privremeni upravitelj župe Zabok na mrežnoj stranici sagud.xyz pojašnjava stav klečanja i stajanja te odgovara zašto za vrijeme „Jaganjca Božjega” ne klečimo.

Razmislite o ovom sljedeći put ako vam je dosadno na svetoj misi

Naš kršćanski život obrednom krepošću obilježen je euharistijom. Obredi uređuju naše postojanje: oni kontroliraju protok vremena. „Ali ako budeš dolazio kad ti padne na pamet, nikada neću znati za koji sat da spremim svoje srce…Potrebni su čitavi obredi za to.” “Što je to obred?” upita Mali princ. “I to je nešto što se davno zaboravilo”, reče lisica. “To je ono što čini da se jedan dan razlikuje od drugog, jedan sat od drugih sati."

Saznajte koja vam je crkva najbliža ili kada je misa u vašoj blizini

"Laici trebaju surađivati s Crkvom kako bi radili stvari za koje svećenici ili nemaju vremena ili kapaciteta. U nedostatku osoba posvećenog života, želimo da svećenici vrijeme radije provode u ispovjedaonicama, u razgovoru s mladima, a mi mladi ćemo napraviti sve da organiziramo druženja i privučemo druge mlade, da im olakšamo dolazak do ispovjedaonice i do svećenika. Svećenici su danas mnogo toga, a oni bi trebali biti ono što laik ne može biti. Laici su ovdje da dovedu ljude do svećenika. Zato su napravljene ova stranica i aplikacija", istaknuo je u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu začetnik ideje o najpopularnijoj stranici za pretraživanje župa i termina misnih slavlja, Dario Tomljenović.

Zijevate li pod misom i dosadno vam je?

"Nije misa dosadna, ti si dosadan! Nemaš pojma što se događa. Ali ne okrivljujem te, možda nije tvoja krivica", rekao je otac Louis Merosne pojašnjavajući tajnu svete mise, što se na njoj događa te zašto je nedolazak na nedjeljnu svetu misu smrtni grijeh.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja