Budi dio naše mreže

"Odium fidei – mržnja na vjeru dovoljan je razlog da se takve mučenike proglasi blaženima i svetima. Nadamo se da će taj proces napredovati, kao što napreduje i proces za beatifikaciju brata Bonifacija Ivana Pavletića koji je umro prije točno 125 godina, i to iz ljubavi prema bližnjima, od bolesti koju je dobio jer se zarazio dvoreći bolesnike u Rimu. Od naših svećenika mučenika dva su ubijena od četnika, dva od ustaša i ostali, njih 21 od partizana", istaknuo je biskup Košić.

/ fe

Misu zadušnicu povodom 32. godišnjice mučeničke smrti vlč. Antuna Grahovara u srijedu je u crkvi sv. Marije Kraljice Mira u Sisku predslavio biskup Vlado Košić.

Sisački biskup Domovinski obrambeni rat opisao je kao “krvavi pir koji je započeo u našoj Domovini, ples smrti i nepravde.” Rekao je da je u očitoj borbi na život i smrt, prije točno 32 godine, pobjedu odnijela smrt.

Od 1935. do 1990. stradalo 25 svećenika i 1 bogoslov

“Ipak naš dobri župnik Tonči nije otišao kao onaj koji je zbrisan s lica zemlje, kako je to očito ubojica htio, on je otišao ostavivši duboki trag dobrote i svjedočanstvo velike kršćanske ljubavi. Mi ga pamtimo i danas se spominjemo njegova lika, njegova djela i njegove žrtve”, rekao je biskup Košić tijekom homilije podsjetivši okupljene na okolnosti pod kojima je ubijen vlč. Grahovar.”

Na kraju homilije biskup je naglasio kako je odlučio pokrenuti kauzu za proglašenje blaženima i svetima 25 naših svećenika mučenika, među kojima je i Antun Grahovar. Istaknuo je kako je od 1935. do 1990. stradalo 25 svećenika i 1 bogoslov, samo zato što su bili katolički svećenici i bogoslov.

Foto: Stjepan Vego

“Odium fidei – mržnja na vjeru dovoljan je razlog da se takve mučenike proglasi blaženima i svetima. Nadamo se da će taj proces napredovati, kao što napreduje i proces za beatifikaciju brata Bonifacija Ivana Pavletića koji je umro prije točno 125 godina, i to iz ljubavi prema bližnjima, od bolesti koju je dobio jer se zarazio dvoreći bolesnike u Rimu. Od naših svećenika mučenika dva su ubijena od četnika, dva od ustaša i ostali, njih 21 od partizana.”

To je najveće svjedočanstvo koje privlači

Biskup Košić je kazao da neki stalno ponavljaju kako tadašnja vlast bila narodna i da je narod bio zadovoljan. “No kad se pogleda koliko su svećenika pobili, tad se prisjećamo rečenice bl. Alojzija Stepinca s montiranog suda, koju je uputio vlastima i sucima: Pobili ste previše svećenika, narod vam to nikada neće zaboraviti. Ali krv mučenika oduvijek je bila sjeme kršćanstva. To znači da je progon i ubijanje kršćana, od našeg svetog Kvirina na dalje do Antuna Grahovara, rađao poput sjemena još više kršćana. Jer to je najveće svjedočanstvo koje privlači: kad drugi vide koliko je Krist značio mučenicima, naime da su se radije odrekli svojega života nego njega, tada i sami zažele biti dionici te milosti i prihvaćaju vjeru u Krista.”

Foto: Stjepan Vego

Biskup je pozvao sve nas da nadahnuće za život i vjeru pronađemo u mučeništvu svećenika Antuna, i da sljedimo primjer žrtve za Krista i primjer hrabroga pastira koji se ne boji dati život svoj za svoje ovce. Postulatorom za proglašenje svetim 25 svećenika mučenika imenovan je vlč. Ivan Ćorić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja