Budi dio naše mreže

Mladi Varaždinske biskupije hodočastili su u subotu 27. kolovoza u Ludbreg u sklopu Dana ludbreške Svete nedjelje, a ujedno je održan i tradicionalni 26. po redu festival duhovne glazbe „Duga“.

/ md

Na festivalu je nastupio veliki zbor od četrdesetak mladih pjevača iz cijele Varaždinske biskupije, u pratnji benda. Oni su također animirali i pjevanje tijekom misnog slavlja koje je prethodilo festivalu, a koje je, u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove, u Zavjetnoj kapeli na otvorenom predslavio vlč. Petar Mlakar, ludbreški župnik in solidum.

U prigodnoj homiliji upućenoj prvenstveno okupljenim mladima, ali i svim ostalim hodočasnicima, razmatrao je o rečenici iz naviještenog evanđelja o talentima: Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran… Uđi u radost svoga gospodara!

Želite li već sada, u ovom životu, ući u radost koju daje Bog?

„Želite li i vi, dragi mladi, braćo i sestre, jednom čuti ove riječi? Želite li i vi jednom ući u radost svoga gospodara, u radost Neba, gdje nas čeka i zove naš nebeski Otac? Želite li već sada, u ovom životu, ući u radost koju daje Bog? Jer ne daje je On tek u Nebu! Daje je već i sada. U Nebu će ona, doduše, biti savršena i potpuna! Ali i sada može biti u velikoj mjeri ta sveta radost u nama, unatoč svemu što nas istovremeno možda muči, plaši, brine“, rekao je na početku svoje homilije vlč. Mlakar.

U nastavku je ponudio i odgovor na pitanje kako ući u radost Božju, odnosno kako biti radostan, citirajući jednog svećenika: „Kad ti Bog daje neki dar, to je s Njegove strane dar, a s tvoje strane – rad.“
„I onda, kada radiš sa svojim darovima, dolaziš do radosti. Da bi ušao, dakle, u radost, trebaš nešto raditi. Ali ne bilo što! Nego, ono što Bog želi, ono što je dobro, ono što ti On stavlja u tvoje srce, što ti šapuće u tvojoj savjesti“, protumačio je vlč. Mlakar.

Kao primjer takvog života predstavio je bl. Carla Acutisa koji je uzor osobito mladima, a ujedno je autor i izložbe o euharistijskim čudima koja su se dogodila diljem svijeta i koju je, po prvi puta, moguće razgledati i u Ludbregu, od nedjelje 28. kolovoza.

Nemojte misliti da ste ovdje bez svrhe, bez smisla, bez sasvim konkretnih zadataka! Da, Bog za svakog od nas ima sasvim konkretne životne zadatke.

Za bl. Carla vlč. Mlakar je rekao kako je u svom kratkom životu postigao svrhu, ispunio je svoje poslanje i Božji plan za njegov život „Ušao je u vječnu radost svoga Gospodara! Na što, dragi mladi, Gospodin vas poziva? Što šapuće, što nadahnjuje vašim srcima? Koje darove i sposobnosti je vama darovao? I što ćete s tim učiniti? Koje je vaše životno poslanje? Koji su vaši zadaci? Koji je smisao vašeg života? Nemojte misliti da ste ovdje bez svrhe, bez smisla, bez sasvim konkretnih zadataka! Da, Bog za svakog od nas ima sasvim konkretne životne zadatke. I jako je važno da ih izvršimo! Dapače, ima stvari koje, ako ih nećeš ti napraviti, neće nitko drugi“, naglasio je vlč. Mlakar te svoju homiliju zaključio molitvom da Gospodin svima podari mudrost i snagu da otkriju svoje darove, da ih maksimalno upotrijebe, da ispunjavaju danomice svoje poslanje na Zemlji i da uđu – već ovdje, sada – u radost svoga Gospodara.

Festival duhovne glazbe u Ludbregu “Duga” / Foto: Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije

Na festivalu „Duga“ koji je organiziralo Pjevačko društvo mladih “Trinitas”, a koji je uslijedio nakon svete mise, osim ujedinjenog zbora mladih i benda, nastupili su i solisti: Bruna Hercigonja, Stella Ranogajec, Marta Šarec, Filip Panza, Damjan Turković, Luka Špoljarić i Roko Vugrinec. Kroz program je vodio Branimir Gubić.

O motivaciji za održavanjem tradicije ovog festivala progovorile su nam predsjednica Pjevačkog društva „Trinitas“ Karla Majhen te ovogodišnja dirigentica festivala Marta Šarec. „Tijekom godina mijenjao se koncept festivala, ali ostala je njegova bit, odnosno slavljenje Boga i okupljanje mladih kroz pjesmu u jednom zajedništvu i svake godine, doći ovdje s toliko zainteresiranih mladih i svjedočiti toj jednoj radosti, je ono što mene i dalje motivira“, rekla nam je Karla.

Marta pak smatra najvažnijim da mladi vide svoje vršnjake kako sudjeluju u ovakvim projektima. „Da ima nas mladih koji sudjelujemo u crkvenim prilikama i onda to bude njima još veći poticaj – ide moja kolegica, idem i ja. Tu, kad ovdje sudjeluju, i kad posvete svoje vrijeme, nikome ne bude niti malo žao“, poručila je Marta.

Festival duhovne glazbe u Ludbregu “Duga” / Foto: Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije

Ovaj hodočasnički dan mladih Predragocjenoj Krvi Kristovoj bio je prilika i da vlč. Kristijan Stojko, župnik moderator in solidum u Ludbregu uputi poziv svima na ovogodišnje Dane ludbreške Svete nedjelje.

„Važno je reći da će za vrijeme svih misa biti prilika za svetu ispovijed. Ljudi koji dolaze iz bliza i daleka, da znaju da se ovdje mogu ispovjediti, primiti oproštenje grijeha. I oni koji se redovito ispovijedaju, i oni koji možda ne baš redovito, ili koji se dugo nisu ispovjedili, možda je ovo baš poziv za njih da dođu ovdje, i da prime oproštenje grijeha, i da mogu slobodna srca nastaviti dalje živjeti. Pozivam sve da dođete u Ludbreg na Dane svete nedjelje i vjerujem da ćete obogatiti svoj duhovni i vjerski život”, poručio je vlč. Stojko.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja