Budi dio naše mreže

Stručni skup ravnatelja katoličkih škola u Republici Hrvatskoj započeo je u četvrtak, 6. srpnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

/ lm

Biskup Glasnović istaknuo je kako slavimo i pripremamo se za slavlje dvije Marije, sv. Marije Goretti i bl. Marije Propetog Isusa Petković, koje su, obje su na svoj način, dale primjer i svjedočanstvo svoje vjere. U prvom dnevnom čitanju ističe se primjer Abrahama i njegove vjere koji se penje na brdo slušajući što mu Bog govori i koji vjeruje da će Gospodin providjeti žrtvu.

„I u našem životu neke stvari zahtijevaju žrtvu, da kao žrtvu prinesemo sebe. Ponekad se u tome umorimo i ne da nam se slijediti Isusa“, primijetio je biskup Glasnović i istaknuo primjer sv. Marije Gorettti koja slijedi do kraja svog života Isusov primjer i u posljednjim trenutcima svog života ne brine o svome zdravlju nego brine o spasenju svoga ubojice Alessandra, koji ju je 14 puta ranio nožem te mu oprašta.

„Sv. Marija Goretti ne svjedoči samo o čistoći duše i tijela, već i o nadmoći duhovnog nad materijalnim, o poslušnoj ljubavi prema roditeljima, o žrtvi i teškoćama u dnevnim poslovima, o prihvaćanju siromaštva“, poručio je biskup Glasnović. Čitajući pismo Alessandra, koji je odslužio zatvorsku kaznu i pokajao se zbog svoga grijeha, biskup Glasnović je poručio kako je važna snaga oprosta i kako se trebamo učiti opraštati i sebi i drugima.

Na misi su, uz ostale svećenike, koncelebrirali mons. Ivica Pervan, predstojnik Ureda za katoličke škole Dubrovačke biskupije i don Josip Lebo, ravnatelj dubrovačke Biskupijske klasične gimnazije.

Susret ravnatelja katoličkih osnovnih i srednjih škola nastavljen je u petak 7. srpnja u Učeničkom domu Paola di Rosa na Ilijinoj glavici u Dubrovniku predavanjem dugogodišnje ravnateljica Nadbiskupske katoličke gimnazije u Zagrebu Ljube Duvnjak te izlaganjem o aktualnim temama i pitanjima iz Nacionalnog ureda za katoličke škole koje će prezentirati predstojnik don Ivica Žuljević i tajnik Danijel Holeš.

Sudionici susreta će, uz ostalo, tijekom boravka u Dubrovniku imati prigodu obići njegove kulturno-povijesne znamenitosti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja