Budi dio naše mreže

Društvo Prijatelja Maloga Isusa (DPMI-a) splitske provincije ususret Božiću pripremili su od 25. do 27. studenoga u velikoj dvorani “Sv. Leopold” u prostorijama samostana i svetišta Gospe od Pojišana u Splitu prodajnu izložbu za potrebe misija i njihovih siromaha pod geslom “Imaj srce za misije”.

/ mp/IKA

Organizaciju toga već tradicionalnog projekta koodinirala je pročelnica DPMI-a splitske provincije s. Dolores Brkić. Pred otvorenje izložbe odvijao se duhovni program za sve misionare i misonarke diljem svijeta. Prigodnim riječima okupljene PMI, podupiratelje i suradnike uvela je s. Dolores. Naglasila je kako je bitno uvijek činiti dobro te imati srca za Isusovu najmanju braću te molitvom jačati rad i snagu misionara koji su u posebnoj službi širenja Isusova djela i spasenja. Također je istaknula kako je sve u znaku srca: “Srcem nas je Isus ljubio, sluga Božji Josip Stadler ostavio nam sveti znamen imaj srce, srcem vjerujemo  pomažemo i za potrebne osjećamo.”

Slijedila je molitva misijske krunice koju su predvodili članovi DPMI-a i podupiratelji. Glazbeni dio animirali su pjevanjem PMI-a iz sv. Križa i svi nazočni, a s. Eduarda Marić sviranjem na orguljama.

Euharistijsko slavlje predslavio je kapucin gvardijan i upravitelj svetišta na Pojišanu, a ujedno i misionar milosrđa fra Žarko Lučić. Poticajnim riječima potaknuo je i ohrabrio nazočne te blagoslovio smisao projekta, naglasivši evanđeoski zakon ljubavi. Naglasio je i pojasnio misionarsku ulogu Crkve i svakog osobno. Istaknuo je da osoba može raditi dobro, pomagati i dijeliti ako je srce ispunjeno dobrotom i duhom Božjim.

S. Dolores zahvalila je župniku fra Žarku na rasploživosti prostora za izložbu i slavlju mise. Župnik je pak izrazio zahvalnost svima koji su sa srcem priredili tu izložbu za misije a posebno s.Dolores i sestrama Služavkama Malog Isusa s provincijalkom s. Terezijom Pervan. Svojim prigodnim rukotvorinama, domaćim proizvodima, voćem i povrćem, uljem, te raznim kreativnim ukrasima, sudjelovali su članovi Društva sa sestrama voditeljicama iz župa: Katuni- Kreševo, Šestanovac, Jesenice, Solin, Dugopolje, Omiš, sv. Križ – Split , Mejaši – Split  (dvije članice)   Pučišća – otok Brač, Sutivan- otok Brač, Metković, Opuzen, Žrnovnica, Vrgorac,  Pojišan – Split, Livno, franjevci kapucini – Split i Dubrovnik. Zatim sestre iz Provincijalne kuće SMI-a, Sutivan, Opuzen,  Dugopolje,  Split – Bačvice, župnik – Jesenice te djeca: Vrgorac, Solin, Metković.

Svi nazočni predhodnih godina izvlačili su ime jednog misionara i misionarke uz “zadatak “ moliti godinu dana do sljedećeg adventskog susreta i izložbe. Ovu godinu svi su dobili msijsku krunicu uz preporuku da mole za sve misionare. Krunice je darovao misionar fra Ivica Vrbić. Donacije od prodajne izložbe su za sestre misionarke Služavki Malog Isusa na Haitiju, misionara fra Ivicu Vrbića u Boliviji i don Antu Batarela u Tanzaniji.

Izložba je jubilarna – 25 godina u nizu da Služavke Maloga Isusa i članovi Društva PMI-a  daruju najbolje od sebe i  budu svjetlo i podrška svima koji trebaju njihovu pomoć. Mala iskrica može zapaliti svijetlo i rastjerati tamu pa je svaka dobra volja i doprinos mogao biti ugrađen u mozaik u taj misionarski evanđeoski projekt. Gdje nema srca sam razum nije uvijek dovoljan, istaknula je pročelnica. Članovi Društva PMI-a s Pojišana uz s. Dolores na usluzi su župljanima i svim posjetiteljima za vrijeme trodnevnog trajanja izložbe.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja