Budi dio naše mreže

Vrlo mladenački i vrlo veselo bilo je u ponedjeljak, 10. listopada u zagrebačkoj župi sv. Antuna Padovanskog u kapelici Svetoga Duha.

/ mp/IKA

Provincijalni ministar franjevaca konventualaca, fra Miljenko Hontić predslavio je misu za početak akademske godine za studente iz Doma sv. Antuna i studentice iz Doma sv. Josipa na Vrhovcu. Ova lijepa suradnja plod je niza susreta, predavanja, rada s djecom i duhovnih obnova koje ostvaruju franjevci konventualci sa Svetog Duha i Milosrdne sestre Svetog Križa s Vrhovca. Od franjevaca su bili prisutni fra Josip Petonjić, svetoduški gvardijan i duhovnih studenata u Domu sv. Antuna, fra Ivan M. Lotar, župnik te odgojitelji fra Stjepan Brčina i fra Zvonimir Pervan. Braća postulanti, sjemeništarci i bogoslovi bili su zaduženi za posluživanje kod oltara, a studentice za animaciju pjesmom i sviranjem (našla se tu uz gitaru i klavijaturu i tamburica i violina). S. Finka Tomas i s. Mariangela Markotić dopratile su studentice u veselom raspoloženju.

Provincijalni ministar franjevaca konventualaca, fra Miljenko Hontić predslavio je misu za početak akademske godine

Fra Miljenko je u svojoj homiliji naglasio kako je naš život obilježen znakovima te da je to duboko ljudsko iskustvo. Isus, ipak u evanđelju kritizira svoje suvremenike jer su svoj život temeljili na ispraznome traženju znakova. Istaknuo je kako je znak Jonin znak poziva na obraćenje koji se tiče svih nas, te da svi imamo nekoga tko nas poziva da se vratimo na pravi put, samo ga trebamo prepoznati. Potrebno je znati iščitati znakove koje nam Gospodin stavlja na put i slušati poticaje Duha Svetoga. To sa sobom nosi pitanje: koji je cilj mojega života? Je li to završetak studija, dobar posao jednoga dana…? Sve su to dobre stvari, ipak, istaknuo je fra Miljenko, trebamo se prisjetiti da nas je Bog oduvijek želio, zamislio je svakoga od nas takvima kakvi jesmo, i zato je najveća radost pripadati njemu. Svaki čovjek pozvan je biti sretnim, radosnim i ispunjenim. Svatko od nas to traži i za tim teži – to i Bog želi! Bog je postao čovjekom da bi nam pokazao kakvima trebamo biti. I Isusovi suvremenici, kao i mi danas, vidješe mnoga čudesa i ne bijahu zadovoljni. Opasnost je da i mi budemo takvi – to je ujedno i napast današnjega društva: uvijek tražiti nešto onkraj svakidašnjega, nešto spektakularno, a gubimo osjećaj za darovanost svakodnevice. Bog je s nama uvijek, svakodnevno i stalno. To trebamo znati cijeniti i na tome zahvaljivati.

Na kraju mise, župnik je zahvalio svima prisutnima i pozvao mlade na druženje u prostore Pučke kuhinje u kojoj je dobrotom fra Vladimira Vidovića i fra Vilčeka Novačkog bila organizirana okrjepa. Fra Josip Petonjić je, predvodeći molitvu, zahvalio Bogu na daru zajedništva za koje bi bilo dobro da se nastavi, a s. Finka pozvala sve prisutne da se na kraju akademske godine okupimo i na Vrhovcu. Tijekom večeri studenti i studentice su mogli razgledati prostore Pučke kuhinje i izdavačku kuću Veritas. Zahvalni na daru bratskoga i sestrinskoga franjevačkoga zajedništva, veselimo se i budućim susretima!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja