Budi dio naše mreže

“Ovo vrijeme uistinu jest kriza i ne treba od nje bježati. Ne treba je ignorirati, već to vrijeme krize shvaćati i doživljavati kao vrijeme u kojem ćemo preispitati ponajprije svoj odnos prema dragome Bogu", poručio je fra Vladimir Vidović u trećem misnome slavlju od Trinaest utoraka posvećenih sv. Antunu Padovanskom.

/ ps/IKA

U povodu pobožnosti Trinaest utoraka posvećenih sv. Antunu, misno slavlje trećeg utorka u zagrebačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskog na Svetome Duhu prikazana je za medijske djelatnike. Euharistijsko slavlje predvodio je fra Vladimir Vidović, glavni urednik Veritasa – Glasnika sv. Antuna, a izravan prijenos mogao se pratiti na Hrvatskom katoličkom radiju te na Facebook stranici Hrvatskog katoličkog radija i Veritasa.

“Ovih dana, uz medicinsko osoblje, upravo su medijski djelatnici na prvoj crti izvještavanja onoga istinitoga, izvještavanja o stvarnosti koja nas je pogodila. I zato dragoga Boga molim da im Gospodin da hrabrosti, da im da snage i ustrajnosti u tom plemenitom pozivu. U ovu svetu misu uključujem i nakane za svo medicinsko osoblje, sve volontere, sve djelatnike pučkih kuhinja koje neumorno, gotovo uz nadljudski napor, hrane i skrbe za one za koje nema tko brinuti”, poručio je fra Vladimir na početku slavlja.

Prijenos mise iz crkve Sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu / Foto: Mihael Varenica

Tijekom homilije, fra Vladimir se osvrnuo na krepostan život sv. Antuna Padovanskog. “Sv. Antun nikada se nije žalio na okolnosti i na vrijeme u kojem je živio. Sada znamo da to 13. stoljeće nije bilo ni tako bajno ni sjajno te je sv. Antun imao više razloga za žaliti se na vrijeme u kojem je živio. Zašto je upravo u tome uspio ostvariti svetost svoga života?”, zapitao je fra Vladimir te napomenuo kako je razlog tome što je sv. Antun shvatio da je vrijeme Božji dar. “A i nas svojim primjerom poziva da shvatimo vrijeme kao Božji dar. Drugog vremena osim ove sadašnjosti, ovoga tako bolnoga trenutka kojeg osjećamo i trpimo, nemamo draga braćo i sestre. I utoliko je to vrijeme još veći Božji dar i još veći izazov za svakoga od nas”, rekao je fra Vladimir, pozivajući vjernike da, po primjeru sv. Antuna, nastoje živjeti život onako kako ih Bog poziva.

“Ovo vrijeme uistinu jest kriza i ne treba od nje bježati. Ne treba je ignorirati, već to vrijeme krize shvaćati i doživljavati kao vrijeme u kojem ćemo preispitati ponajprije svoj odnos prema dragome Bogu. U kojem ćemo pročistiti naše odnose prema bližnjima”, naveo je fra Vladimir te napomenuo kako je ovo vrijeme u kojem se čovjek može riješiti sve one prašine koja mu je pala na našu dušu i potrebna je jednog temeljitog čišćenja.

Prijenos mise iz crkve Sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu / Foto: Mihael Varenica

Homiliju je fra Vladimir Vidović završio je pjesmom Branka Barduna, odnosno Antunovom propovijedi iz hrvatskoga mjuzikla Svetac svega svijeta: “Braćo moja, mi živimo u teškim vremenima. Današnji svijet slijedi lažnoga Boga, bogatstva, grabeža i taštine. Okruženi smo smrdljivim vodama oholosti, putenosti i pohlepe za novcem. Lihvari i kamatari drže sirotinju u šaci. Kamo ide ovaj svijet? Ali pogledajmo Božjim očima i shvatit ćemo da je dovoljno svjetlo samo jedne svijeće da razbije sav mrak, a svako obraćenje Bogu svijetli kao tisuću takvih svijeća. Što nam je činiti u ovoj tamnoj dolini? Slušajte me sad: Mi moramo svijetu donositi svjetlo i vjeru i nadu i ljubav. Srcem ljubiti Boga i bližnjega svoga. Mi moramo nositi svjetlo uvijek”.

Zbog situacije vezane uz pandemiju koronavirusa, Hrvatski katolički radio prenosit će sva misna slavlja utoraka, u 19 sati iz crkve Sv. Antuna na Svetom Duhu u Zagrebu kako bi poruka Sveca svega svijeta doprla do sve većeg broja vjernika.

Prijenos mise iz crkve Sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu / Foto: Mihael Varenica

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja