Budi dio naše mreže

Bogoslovi đakovačkog Sjemeništa sudjelovali su od 31. srpnja do 7. kolovoza na ljetnom susretu u Splitu predvođeni dvojicom odgojitelja – vlč. dr. Davorom Senjanom, vicerektorom te vlč. mr. Stjepanom Matezovićem, duhovnikom.

/ mdj

Nakon jutarnje molitve te slavlja sv. Mise u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu, bogoslovi su se zajedno s odgojiteljima uputili prema Splitu, točnije prema Centralnom bogoslovnom sjemeništu gdje ih je dočekao don Ivan Mamić, prefekt. Bogoslovi su nadolazeće dane započinjali jutarnjom molitvom i slavljem sv. Mise u kapeli Centralnog bogoslovnog sjemeništa, a tom su se zajedništvu pridružili i neki splitski svećenici te bogoslovi. 

Uz vodstvo don Ivana Mamića đakovački su bogoslovi imali priliku razgledati Split te upoznati bogatu i burnu povijest toga grada, ali i prilike u kojima se grad sada nalazi. Imali su priliku i dva puta hodočastiti u marijanska svetišta tražeći zagovor nebeske Majke za osobno posvećenje, nova duhovna zvanja, Crkvu i domovinu. 

Prvo hodočašće bilo je Gospi Sinjskog u alkarski grad Sinj gdje ih je dočekao tamošnji župnik fra Antonio Mravak, kao i gvardijan fra Marinko Vukman koji su se pobrinuli da bogoslovi upoznaju važnost grada Sinja kroz povijest, kao i iznimno duhovno značenje sinjskog svetišta za cijeli kraj. Drugo hodočašće bilo je u prasvetište Gospe od Otoka u Solinu. Tako je ovaj ljetni susret bio obogaćen duhovnim sadržajem, a tomu svakako valja spomenuti i euharistijsko klanjanje za nova svećenička i redovnička zvanja. U nedjelju su bogoslovi sudjelovali na sv. Misi u katedrali svetoga Dujma koju je predslavio župnik mons. Ante Mateljan. 

Iako je jutarnji raspored bio ispunjen brojnim aktivnostima, među kojima i radionica o bračnom savjetovanju, popodnevni raspored bio je opuštenijeg karaktera, pa su tako bogoslovi zajedno s odgojiteljima svakoga popodneva išli na plažu. U subotu je jedna skupina bogoslova posjetila obližnji Brač, a druga je pohodila Milosrdne sestre sv. Križa na Visu koje su s radošću dočekale bogoslove i ukratko ih upoznale s prilikama života na ovom udaljenom otoku. Istom ih je prilikom ugostio i viški župnik don Milan Šarić koji im je pokazao župnu crkvu te ih upoznao s pastoralnim prilikama na otoku. Posljednjega dana, u ponedjeljak, jutarnju sv. Misu predslavio je splitsko-makarski nadbiskup, mons. dr. Želimir Puljić koji je tom prilikom potaknuo bogoslove na ustrajnost u hodu prema svećeništvu te na pomno čitanje znakova vremena. 

Foto: Luka Marošević/ Bogoslovi na slavlju sv. Mise

Na putu prema Slavoniji, bogoslovi s odgojiteljima posjetili su Karmel Presvetog Srca Isusova u Gospiću, te su nakon razgovora sa sestrama bili duhovno obogaćeni. Tim posjetom završio je prvi ljetni susret đakovačkih bogoslova koji su se ispunjeni i radosni vratili u Đakovo. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja