Budi dio naše mreže

Samostansko ljekarništvo Male braće u Dubrovniku proglašeno je nematerijalnim kulturnim dobrom i bit će upisano u Listu zaštićenih kulturnih dobara Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske. Rješenjem od 9. srpnja 2019. zaštitilo ga je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

/ at

U obrazloženju Ministarstva kulture između ostalog piše:

Ljekarna Male braće u Dubrovniku neodvojiva je cjelina koju čine ljekarna, umijeće izrade pripravaka i muzej uz kulturni prostor prenošenja i očuvanja ljekarničkoga znanja i praksi.

“Današnji se prostor u kojem se te aktivnosti obavljaju tijekom stoljeća naziva Ljekarna Kod Male braće. Utemeljena je 1317. kao samostanska ljekarna, namijenjena pripadnicima franjevačkoga reda, a uskoro je počela i javno djelovati što čini i danas”, napominje se u obrazloženju.

Povodom proglašenja ljekarne nematerijalnim kulturnim dobrom razgovarali smo s fra Stipom Nosićem iz dubrovačkog samostana.

Tijekom povijesti ljekarna je bila značajna za ekonomsku stabilnost samostana, no njezina uloga u Dubrovniku bila je puno veća. Osim pripravaka, franjevci su u skladu s poslanjem svojega reda, davali savjete i duhovnu potporu sugrađanima, a često su lijekove i poklanjali. Iz 15. i 16. stoljeća sačuvano je mnogo predmeta koje su koristili u ljekarničke svrhe.

“Sačuvano je puno eksponata iz 15. i 16. stoljeća koji su služili u apotekarske svrhe. Kada je 1901. ljekarna prebačena iz gornjeg klaustra na ulaz samostana, ostali su sačuvani svi ti stari rekviziti.

Mi danas imamo muzej koji je relativno rijetka stvar i u svijetu jer je unutar tog prostora na tri različite lokacije radila ljekarna.

Ona sada, naravno, radi po novim pravilima i iznajmljena je u sklopu dubrovačkih ljekarni“, rekao je fra Stipe.

Kako bi se mogli nastaviti baviti ljekarništvom u vrijeme kada je stupio na snagu zakon o obveznom obrazovanju ljekarnika, franjevci su krenuli i na studij te „su vodili ljekarnu sve do 1947. godine kada im  je jugoslavenska država oduzela to pravo”.

Pripravci Ljekarne Male braće u Dubrovniku / Foto: Facebook Franjevački samostan Male braće

Proglašenjem ljekarništva Male braće nematerijalnim kulturnim dobrom Ministarstvo kulture priznalo je već davno od struke prihvaćenu činjenicu da se franjevci u Dubrovniku ljekarničkim poslom bave najmanje sedam stoljeća. To je potvrdila 2017. i proslava 700. obljetnice Ljekarne Male braće, održana u Dubrovniku uz simpozij „700 godina ljekarništva u Dubrovniku“.

Uz visoke domaće predstavnike farmaceutske struke, proslavi je tada nazočio predsjednik Farmaceutske liječničke komore EU-a Rajesh Patel i potpredsjednica Svjetske farmaceutske federacije Eeva Teräsalmi.

Svečano obilježavanje 700. obljetnice ljekarne Male braće / Foto: Facebook Franjevački samostan Male braće

Rješenje potvrđuje i dodatno zaštićuje neraskidivu vezu materijalnoga i nematerijalnoga nasljeđa, kao i visoku kulturnu vrijednost franjevačkih farmaceutskih eksponata, prostora i proizvodnje tradicionalnih ljekarničkih pripravaka.

Ljekarna kod Male braće i danas je puna kupaca i znatiželjnika te je popularna među turistima. U njoj se uz standardne lijekove mogu kupiti kreme za uljepšavanje, vodice i specijalne masti ručno napravljene po starim franjevačkim receptima.

“Mnogi turisti ovdje dolaze i žele kupiti upravo te preparate napravljene po franjevačkim receptima”, napominje fra Stipe.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja