Budi dio naše mreže

Evangelizacijski laički pokret Kursiljo u subotu 27. siječnja misom zahvalnicom u franjevačkom samostanu u Dubravi proslavio je odobrenje statuta kojim je Kursiljo postao dio službenog pastorala Zagrebačke nadbiskupije. Misno slavlje predvodio je preč. Marko Kovač koji je svojim riječima potaknuo sve prisutne da hrabro i dalje zajedno plove u barci koja se zove Crkva te da se ne boje oluja ispred njih jer s nama je Krist.

/ mp

Istaknuo je da odobren statut znači istovremeno pohvalu i priznanje za rad, ali i povlači veliku odgovornost za sobom te zaželio da Kursiljo i dalje nastavi donositi plodove.

Vlč. Andrija Vrane, duhovnik Kursilja, je prije mise održao katehezu o sv. Pavlu, zaštitniku Kursilja. Nakon mise u dvorani franjevačkog samostana u Dubravi, Lovro Jović svjedočio je svom osobnom produbljivanju vjere kroz sakramente ispovijedi I euharistije, molitvi krunice te razmatranju Božje riječi.

Podsjetimo, Kursiljo je nastao u okviru pripreme velikog hodočašća mladih u španjolsko svetište, Santiago de Compostella, u vremenu od 1943. do 1948. godine. Za to je hodočašće vodstvo Katoličke akcije napravilo plan za intenzivnu duhovnu obnovu koja se održavala u obliku „Malih tečajeva za hodočasnike“, koje su u župama vodili predstavnici Katoličke mladeži pod vodstvom članova Biskupijskih vijeća, objašnjeno je na njihovoj službenoj stranici.

U nastajanju Kursilja, prepoznaje se nadahnuće Duha Svetoga, koje je prihvatila i dijelila grupa osoba, među kojima su laik Eduardo Bonin, svećenik Sebastian Gayá i tadašnji biskup Mallorce mons. Juan Hervas. Sjeme koje je posijao Duh Sveti isklijalo je u nešto novo. Iz Mallorce se pokret širi cijelom Španjolskom, a prvi Kursiljo održan izvan Španjolske bio je 1953. godine u Kolumbiji.

Svjetsko tajništvo Kursilja (OMCC) zatražilo je kanonsko priznanje, a Papinsko vijeće za laike ga je odobrilo 2004. godine. U rujnu 2014., Papinsko vijeće za laike je odobrilo statute OMCC-a.

Kursilju je uoči 50. godišnjice odobren statut od strane Zagrebačke nadbiskupije, to znači da je Kursiljo službeno uvršten u pastoral nadbiskupije i da ima svoju pravnu osobnost. Kroz 50 godina djelovanja u Hrvatskoj Kursiljo ostavlja neizbrisivi trag u pastoralnom djelovanju i evangelizaciji odraslih i mladih.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja