Budi dio naše mreže

Područje zapadne Moslavine, poznato i kao Otok Ivanić, prostor je bogate sakralne baštine. Od monumentalnih crkava Kloštra, Ivanića i Križa, do posavskih crkava obilježenih pučkom pobožnošću, posjetiteljima se pruža jedinstven pogled u povijest duhovnog i kulturnog života ovog kraja.

/ mk

O njihovim usponima i padovima, čudima i legendama, gradnjama i rušenjima posjetitelji mogu saznati uz nove audio-vodiče kojima se može pristupiti putem QR kodova na informativnim pločama pokraj svakog sakralnog objekta, ali i putem web stranice Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada. Audio-vodič je dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku.

Osim audio-vodiča, kreirana je interaktivna dvojezična brošura za djecu s kvizom, bojankom i opisima lokacija. Uz brošuru, za djecu su izrađeni i didaktički sadržaji u obliku drvenog memorya i velike drvene puzzle. U sklopu ove rute interpretirana je Crkva sv. Petra u Ivanić-Gradu, Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i Crkva sv. Ivana Krstitelja u Kloštar Ivaniću, Kloštranska „Knjiga čudesa“ , Franjevačka ljekarna, Kapela sv. Mihajla u Staroj Marči, Crkva sv. Vida u Novoselcu, Crkva sv. Križa u Križu, Crkva sv. Maksimilijana u Posavskim Bregima i Crkva sv. Nikole u Lijevom Dubrovčaku.

Ovim turističkim programom TZ Ivanić-Grad želi se individualcima i grupama posjetitelja olakšati pristup sakralnim građevinama interaktivnim putem te se je prvi puta na sustavan i višeslojan način, uz razvoj sadržaja za različite ciljane skupine, pristupilo razvoju posjetiteljskog sadržaja sakralne baštine na području Ivanić-Grada. Valja napomenuti da je ovo i prvi audio vodič za navedeno područje, a projektom su interpretirane i sakralne građevine koje do sada nisu bile toliko poznate, poput crkve sv. Vida u Novoselcu ili kapele u Staroj Marči. Tim putem se omogućava posjetiteljima organiziran samostalni obilazak navedenih sakralnih lokacija.

Prijedlog programa posjeta:

Dolazak u Ivanić-Grad. Šetnja povijesnom jezgrom grada i obilazak crkve sv. Petra apostola.
U Muzeju Ivanić-Grada organizacija radionice i igraonice. Podjela u grupe:
1) puzzle sa sakralnim objektima područja,
2) memory sa sakralnim simbolima,
3) interaktivna knjižica sa zanimljivostima i kvizom – svaki posjetitelj dobiva i kao poklon

Nastavak vožnje prema Kloštar Ivaniću. Obilazak centra mjesta, crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije i bogate riznice. Kraće slobodno vrijeme. Nastavak vožnje prema Križu i obilazak crkve sv. Križa. Povratak prema mjestu polaska. Usluga vodiča i organizacija radionica je besplatna. Potrebna je najava grupe na info@tzig.hr radi dogovora i raspoloživosti. U slučaju izmjene predloženog programa posjeta, možete javiti željeni itinerer kako bi se program prilagodio potrebama posjetitelja.

Izvor: Sisačka biskupija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja