Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sakralna-bastina

JOSIP BIFFEL Samozatajni slikar čija se djela nalaze u brojnim crkvama u Bosni i Hercegovini

O slikarstvu Josipa Biffela, njegovoj posvećenosti temama iz svijeta kršćanstva, urednica Sakralne baštine Nevenka Šarčević razgovarala je s umirovljenim knjižničarom Slavkom Harnijem. Harni godinama piše osvrte na djela pojedinih naših likovnih umjetnika, među kojima posebno mjesto pripada Josipu Biffelu. Upravo radi na monografiji radnoga naslova "Slikar Biffel u Bosni i Hercegovini".

Sakralna baština otoka Suska kojeg je kralj Krešimir prije 1000 godina darovao benediktincima

Upoznajte slabije poznatu prošlost otoka Suska povezanu s benediktinskim samostanom koje je ondje davno postojao, a na čijim je razvalinama nastalo mjesto i susačka župa, u sastavu osorske biskupije. Hrvatski kralj Krešimir je prije gotovo tisuću godina, 1025., darovao otok benediktincima iz jedno od najvećih europskih opatija, u Monte Cassinu, u južnoj Italiji. Susački je samostan, međutim, izgrađen gotovo pedeset godina nakon darivanja otoka, godine 1070. Pripremio: Matko Marušić s Odsjeka za povijest umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

JOSIP ZLATKO BIFFEL Slikar koji je imao poseban odnos prema svetom

Josip Zlatko Biffel je ostvario velik slikarski opus u kojemu su dominantni radovi biblijske tematike koji se nalaze u crkvama Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Iza takvog velikog opusa "stoji" samozatajan čovjek koji ima poseban odnos prema svetom. Kakav? Doznajte u razgovoru koji je Nevenka Šarčević vodila s Jagorom Bučanom, profesorom na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

SLIKARICA BLAŽENKA SALAVARDA Čovjeku je potreban prostor za njegovu vlastitu imaginaciju

U emisiji "Sakralna baština" urednica Nevenka Šarčević je razgovarala sa slikaricom Blaženkom Salavardom o njezinim radovima nadahnutim temama iz Biblije. Salavarda se dosad istaknula likovnim angažmanima po katoličkim crkvama ponajprije Bosne i Hercegovine, a onda i Hrvatske. Vrijedan pozornosti vjerničke, ali i stručne javnosti jest njezin najrecentniji rad, Put križa u Sesvetskoj Sopnici.

Dvije renesansne crkve koje su Dubrovčani izgradili kao zavjet nakon kuge i potresa

U emisiji Sakralna baština HKR-a Matko Marušić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci govorio je o dvije dubrovačke renesansne crkve koje su podignute kao zavjeti nakon kuge i potresa, katastrofa koje su harale gradom. Riječ je o crkvi Svetog Spasa, gotovo 500 godina staroj građevini na Stradunu i slabije poznatoj crkvi Sveti Roko u istoimenoj ulici unutar dubrovačkih zidina.

Blaženi Gracija iz Mula - od ribara do sveca Euharistije

Blaženi Gracija iz Boke kotorske, redovnik augustinac, poznati svetac Euharistije, rođen je 1438. godine u bokeljskom ribarskom mjestu Muo smještenom uz Kotor. Kao ribar i mornar najprije je plovio morem, a zatim u Mlecima 1468. godine stupio u redovništvo gdje je živio do smrti 1508. O njegovu životnom putu kao i tragovima koje je ostavio u duhovnoj i sakralnoj baštini s don Robertom Tonsatijem razgovarala je Nevenka Šarčević.

Benediktinski samostan sv. Margarite u Pagu - stoljetni spomenik graditeljstva, umjetnosti i vjere

Ženski benediktinskI samostan svete Margarite u Pagu 2018. godine proslavio je 700. obljetnicu utemeljena i isto toliko neprekinutog djelovanja. Samostan je kroz svoju stoljetnu povijest bio prepoznatljiv dio života grada Paga. Koludrice su bile najranije paške učiteljice, osnovale su prvu djevojačku školu s nekoliko glavnih predmeta: čitanjem, pisanjem, kršćanskim odgojem i šivanjem čipke. Pripremio Matko Matija Marušić s Odsjeka za povijest umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Košljun - otok kulture i duhovnosti

O Košljunu - otoku kulture i duhovnosti u emisiji Sakralna baština govorio je Matko Matija Marušić s Odsjeka za povijest umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Glasovit po svojoj redovničkoj povijesti – prema kojoj Košljun nosi i svoj lokalni, alternativni naziv „Mostir“ – stoljećima predstavlja važno mjesto duhovnog života Kvarnera.

Osorska katedrala - renesansni biser iz 15. stoljeća

Upoznajte renesansnu katedralu u Osoru, danas mjestašcu sa svega četrdesetak stalnih stanovnika, a nekada glasovitom gradu koji u kontinuitetu postoji otprilike četiri tisuće godina. Pripremio Matko Matija Marušić s Odsjeka za povijest umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Katolička baština Boke kotorske i sveci kao nadahnuće

Na spomenicima diljem Boke kotorske, od Herceg Novog, Perasta do Dobrote, Kotora, Mua, Prčanja i Tivta prepoznaje se katolički predznak na povijesno-umjetničkoj baštini. Upoznajte bokeljske crkve i umjetnička djela koja se u njima nalaze, a koja su inspirirana bokeljskim svecima.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja