Budi dio naše mreže

Uoči Gluhe nedjelje, u subotu 25. ožujka, tradicionalno je održana pobožnost Križnog puta „Stopama pobijenih“, od željezničke postaje Đurmanec do crkve Muke Isusove u Maclju, u duljini od desetak kilometara. Ova pobožnost održava se već 18 godina u organizaciji župe Đurmanec i Udruge Macelj 1945.

/ mp

Ove godine se hodočasnicima iz Zagreba na križnom putu pridružilo i tridesetak članova Udruge hrvatski domobran iz Dubrovnika i Omiša, koji su prevalili dugačak put do Đurmanca da bi sudjelovali u molitvama za duše maceljskih žrtava brutalno pobijenih poslije Drugog svjetskog rata.

Križni put „Stopama pobijenih“ predvodio je župnik fra Vlado Mustač uz sudjelovanje patera Božidara Nagya. Uobičajeno su se čitale molitve Križnog puta franjevca Bonaventure Dude, koji je namjenski napisao za trajni spomen maceljskim žrtvama i žrtvama hrvatskog križnog puta.

Početak pobožnosti započeo je kod Željezničke postaje Đurmanec gdje su u svibnju i lipnju 1945. maceljski mučenici, nakon završetka Drugog svjetskog rata, odvođeni prema Maceljskoj gori. Zarobljenici su vezani žicom, izgladnjeli i izmoreni, na raznim dijelovima maceljskih šuma bez ikakvog suda brutalno su od komunističkih zločinaca pobijeni i bacani u brojne jame. Tek manji broj tih jama je do današnjih dana otkriven i otkopan, te su zemni ostatci 1.247 do sada pronađenih žrtava pokopani u zajedničkoj grobnici uz Crkvu Muke Isusove na Maclju. Među njima se nalaze i ostaci 21 svećenika i bogoslova, čija su imena vidljiva na grobnici u Maclju pored crkve Muke Isusove. Po tim forenzičkim pokopanim ostacima, Macelj je najveće i najsvetije žrtvoslovno mjesto nevinim žrtvama zločinačkog komunizma u Republici Hrvatskoj, ali i na svim područjima gdje žive Hrvati.

Misu je predvodio p. Božidar Nagy uz sudjelovanje domaćeg župnika fra Vlade Mustača.

Križni put „Stopama pobijenih“

Križni put „Stopama pobijenih“

Križni put „Stopama pobijenih“

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja