Budi dio naše mreže

"Hrvati, ujedinimo se i krenimo naprijed slobodni od okova još uvijek neriješene prošlosti (...) Tko smo mi da okrutno za bilo koga kažemo: Neka je ubijen, zaslužio je. To je opasno i u duhu je mržnje koja truje naš narod. Želim da se odreknemo mržnje i prikažemo Gospodinu sve žrtve, sa svih strana, u svim ratovima", navodi u kratkom videu fr. Ivan Dominik Iličić pored kipa u Vrbniku na Krku koji predstavlja borca koji se bori knjigom, a ne puškom.

/ at

“Ovo bi moglo biti rješenje za našu domovinu da konačno odbacimo okove ideologija prošlosti. Ovaj kip u Vrbniku na Krku bio bi odličan model za sve gradove i mjesta u Hrvatskoj. Kip predstavlja borca koji se bori knjigom, a ne puškom.

Tko smo mi da okrutno za bilo koga kažemo: Neka je ubijen, zaslužio je.”

Ne zna se kome pripada taj borac, za neke je on možda partizan, za neke nije, ali zna se da je spomenik posvećen svim ubijenim Vrbenčanima u svim ratovima i žrtvama sa svih strana. Bilo bi divno kada bi se na razini čitave Hrvatske napravio sličan spomenik u spomen na sve ubijene na svim stranama, i tako u svakom mjestu i na svakom groblju. Hrvati, ujedinimo se i krenimo naprijed slobodni od okova još uvijek neriješene prošlosti”, poziva u opisu videa fr. Iličić.

Puno mladića je žrtvovano koji nisu imali veze ni sa kakvim režimom.

“Pozdravljam iz dnevnoga grada Vrbnika u kojemu se nalazi moguće rješenje za našu domovinu. Za njezinu prošlost i budućnost. Iza mene se nalazi posebni kip koji se bori protiv rata, protiv ljudske mržnje, ideologija i zločina s knjigom. A ispod piše: U spomen poginulim Vrbenčanima u svim ratovima”, rekao je fr. Iličić istaknuvši da je ključno spomenuti se svih žrtava svih ratova: “Tko smo mi da okrutno za bilo koga kažemo: Neka je ubijen, zaslužio je. To je opasno i u duhu je mržnje koja truje naš narod. Želim da se odreknemo mržnje i prikažemo Gospodinu sve žrtve, sa svih strana, u svim ratovima.”

Napomenuo je također primjer svog pokojnog djeda Jakova. “Nije htio biti ustaša. Bio je domobran, mladić od samo 19 godina kada je završio na Križnom putu. Hvala Bogu uspio ga je preživjeti što ga je dovelo u Slavoniju. Puno je bilo sličnih mladića koji nisu imali veze ni sa kakvim režimom”, navodi fr. Iličić te ističe kako je u svakom slučaju bilo koga pogrešno zvjerski bacati u jame.

Video u cijelosti možete pogledati ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja