Budi dio naše mreže

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, specijalist epidemiologije dr. sc. Bernard Kaić u Argumentima HKR-a u utorak je podsjetio na simptome koronavirusa i razloge samoizolacije.

/ Hrvoje Josip Bišćan

“Bolesnik je najzarazniji za okolinu u prva dva-tri dana, kada su simptomi najblaži. Teoretski, može biti zarazan za okolinu i dan-dva prije početka simptoma. Ideja samoizolacije je da zaraženi, u vrijeme dok još nema simptoma, ima što manje kontakata oko sebe. Dijelu oboljelih u Hrvatskoj određena je samoizolacija i prije pojave njihovih simptoma, što je sigurno pomoglo smanjiti širenje bolesti. Podsjećam da je sada više od 9000 sugrađana zdrava, ali u samoizolaciji, a najveća većina će zdrava i ostati”, poručio je dr. Kaić.

Bolest COVID-19 karakterizira groznica, kratak dah, suhi kašalj, bolovi u mišićima i opća slabost. Ponekad se javlja glavobolja ili grlobolja a, za razliku od prehlade i gripe, oboljelima od nove bolesti rijetko curi nos ili se javlja kihanje.

“Bolesnici se liječe suportivnom terapijom i održavanjem vitalnih funkcija. Najteži bolesnici kojih, srećom, u Hrvatskoj još nema, idu na vantjelesnu mehaničku oksigenaciju, odnosno umjetno disanje. Za sada nemamo tih bolesnika, ali se pripremamo i za tu situaciju. Neka istraživanja pokazuju da ima neke koristi od klorokina, kojim se liječi malarija, ali to je sve na razini znanstvenih istraživanja”, podsjetio je dr. Kaić i naglasio da većina bolesnih ozdravlja.

“Međutim, osoba koja se razboljela dugo izlučuje virus, i do tri-četiri tjedna, zato je za proglašenje zdravim potrebno tri dana bez simptoma, kao i dva uzastopna negativna nalaza. Simptomi bolesti COVID-19 jako su slični gripi, a blaži oblici običnoj prehladi. Velika većina od šezdesetak oboljelih u Hrvatskoj ima blažu kliničku sliku od gripe, temperaturu uglavnom do 38 stupnjeva Celzijevih, tako da je jedini kriterij testiranje. Pritom se u obzir uzimaju i drugi epidemiološki kriteriji, poput boravka u rizičnom području ili kontakata sa zaraženim osobama”, zaključio je dr. Kaić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja