Budi dio naše mreže

Konferencija “Primiti, zaštititi, promicati, integrirati” koju upriličuje Isusovačka služba za izbjeglice (Jesuit Refugee Service - JRS), u suradnji s Fakultetom filozofije i religijskih znanosti, održat će se u petak, 30. studenoga, na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu prilikom dolaska ravnatelja međunarodnog ureda JRS-a u Hrvatsku, p. Thomasa Smolicha SJ, te povodom 25 godina djelovanja JRS-a u Hrvatskoj.

/ mp

Kako su u pozivu istaknuli organizatori, povijesni trenutak u kojemu se nalazimo, s migracijama i izbjeglištvom kao predmetom trenutnih i budućih previranja, stavlja pred nas izazov i zadaću kršćanskog, promišljenog i ujedinjenog odgovora, na što nas često poziva i papa Franjo, upozoravajući na potrebe i prava izbjeglica, kao i zajednica koje ih primaju, kroz svoje pastoralno i zagovaračko djelovanje.

“Želja nam je po prvi puta oko ove važne teme, imajući na umu kontekst aktualnih zbivanja u našoj domovini i na njezinim granicama, okupiti predstavnike katoličkih institucija, redovničkih zajednica, katoličkih pokreta i udruga, znanstvene zajednice, stručnih djelatnika te predstavnika medija”, nadodali su.

PROGRAM

10:00 – 10:30 Pozdravi

10:30 – 10:45 Neven Šimac, (Komisija HBK Iustitia et Pax), E-i-migracije: u žiži brižnosti Komisije Iustitia et Pax HBK

10:45 – 11:00 Niko Bilić, (Fakultet filozofije i religijskih znanosti), Selioci i izbjeglice u Svetom pismu

11:00 – 11:15 Mislav Kutleša, (Katolički bogoslovni fakultet), Imigranti – prilika za kršćansku ljubav ili osuđivanje?

11:15 – 11:30 Rasprava

11:30 – 11:45 stanka

11:45 – 12:00 Thomas Smolich, (ravnatelj međunarodnog ureda JRS-a), 68 Million Refugees: A Catholic Response

12:00 – 12:15 Suzana Borko, (Hrvatski Caritas), Izazovi odgovora na izbjegličku i migrantsku krizu na Balkanskoj ruti tijekom 2015. i 2016. godine iz perspektive Hrvatskog Caritasa

12:15 – 12:30 Tvrtko Barun, (ravnatelj JRS-a za jugoistočnu Europu), 25 godina služenja Isusovačke službe za izbjeglice u Hrvatskoj – priča o ljudima za ljude

12:30 – 12:45 Završna rasprava

Isusovačka služba za izbjeglice – JRS, kao katolička humanitarna udruga pripada brojnoj obitelji koja djeluje u više od 50 zemalja svijeta.

P. Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke služba za izbjeglice

“Svoj trud, nastojanja i svakodnevnu brigu o izbjeglicama činimo tako i u ime Katoličke Crkve, koju bismo, u najširem smislu, i na ovaj način nastojali što više uključiti i informirati o svom radu i stvarnim potrebama i izazovima. Istovremeno, voljeli bismo čuti i druga i možda drugačija razmišljanja, iskustva i stavove. Usuđujemo se nadati kako ćemo ovim susretom otvoriti novu dimenziju informiranja, podrške i dijaloga te iznaći neke nove puteve djelovanja Crkve, poručujući tako i vjernicima te katoličkoj i široj javnosti poruke i stavove u duhu nasljedovanja Evanđelja milosrđa”, poručili su. 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja