Budi dio naše mreže

Biskupijska knjižnica Varaždin i Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije organizirali su u ponedjeljak 7. studenog tribinu pod nazivom "Knjiga u ruci vs. mobitel u ruci" u povodu Mjesec hrvatske knjige.

/ tg/IKA

Gosti tribine bili su don Mihovil Kurkut, svećenik salezijanac, direktor nakladne kuće Salesiana i fr. Ivan Dominik Iličić, svećenik, dominikanac, studentski kapelan u Rijeci s kojima je razgovarala voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal.

Uz Europsku godinu mladih 2022. ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je mladima s temom Generacija K (čime se aludira na postojeće podjele generacija Y, Z…) s naglaskom na knjigu i knjižnicu.

Upravo su mladi, generacija djece rođena od 1995. do 2011. godine, njihova obilježja te njihov odnos prema svijetu tehnologije i društvenih mreža bili tema prvog dijela razgovora. Don Mihovil Kurkut istaknuo ja kako je današnja generacija mladih vrlo sposobna, napredna, ali s druge strane znatno krhkija, teško se suočavaju s poteškoćama života. Istaknuo je kako treba izbjeći zamku uspoređivanja generacija već biti uz mlade, s njima te biti autentični svjedoci što je zapravo vrlo zahtjevno.

Tribina u povodu Mjeseca hrvatske knjige

“Obilježje te nove generacije je mobitel u ruci, od prvih trenutaka svog života uronjeni su u svijet tehnologije, no moramo biti svjesni da ni mi odgojitelji nismo slobodni od tehnologije, mobitela koji nam uzima dragocjeno vrijeme”, rekao je don Mihovil, istaknuvši kako su u oratoriju zatražili od mladih da im odgovore na pitanje kako oni vide odrasle. Odgovorili su da su odrasli vrlo zaposleni, nemaju vremena i da imaju previše mobitel u rukama. Zanimljiva je ta promjena perspektive, jer dok mi gledamo mlade s mobitelom u ruci možda je dovoljno da mi odložimo svoj i krenemo u osobni susret s njima. Posebno je to važno u obitelji.

Fr. Dominik Iličić istaknuo je kako se danas ne može izbjeći mobitel, internetske komunikacije koje olakšavaju život, pomaže komunikaciju, susrete koji mogu biti plodonosni. “Uočavam kako mladi imaju problem jer ih taj svijet obuzima da ne mogu normalno funkcionirati, imaju problem s filtriranjem internetskog sadržaja i organizacijom vremena provedenog na društvenim mrežama”, zaključio je o. Iličić.

Voditeljica tribine iznijela je nedavno objavljene rezultate istraživanja Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta koji govore o značajnom postotku mladih koji imaju problem s anksioznošću, depresijom pa čak i sklonošću samoozljeđivanja. Na njezino pitanje kako smo došli do toga, don Mihovil Kurkut je rekao: “Mladi su savršen proizvod ovog vremena i mladi su mjesto na kojem ovo društvo eksperimentira. Oni su jako dobri potrošači. Filmovi, serije, reklame usmjerene su prema njima i zato su jako krhki jer su jako izloženi. Oni su prvi koji će nanjušiti novost, oni su prvi koji će se otvoriti novim stvarima i oni su ti koji će malo pomalo uvoditi nove stvari. Mi odrasli pamtimo kakvo je bilo vrijeme bez tih tehnologija i zbog tog iskustva lakše radimo odmak. Mladi nemaju to iskustvo.”

Tribina u povodu Mjeseca hrvatske knjige

Drugi dio razgovora bio je motiviran poraznim rezultatima čitalačke pismenosti mladih.

Don Mihovil Kurkut istaknuo je da mladi prilaze knjigama u trenutku kada su izazvani nekim pitanjem ili problemom. Tada su spremni tražiti, istraživati i čitati. Mi odrasli trebamo u tom trenutku biti spremni ponuditi dobro štivo mladima. Često će to biti životopisi svetaca, jer su oni zapravo ti ‘influenceri’ koje Crkva može ponuditi mladima. Bilo ih je i bit će ih u svakom vremenu, istaknuo je na to fr. Dominik Iličić istaknuvši kako i odrasli trebaju biti izazvani njihovim primjerima te biti svjesni koliko pomoć na putu odgoja može dati vjera, vodstvo Duha Svetoga.
U nastavku je istaknuta važnost da se podupire domaće autore u pisanju knjiga, da se promovira knjiga, da se napravi popis dobre literature te ona bude dostupna mladima.

Knjiga zasigurno ima svoju budućnost, tehnologija će možda izmijeniti neke načine pristupa knjizi, no ona kao proizvod kulture neće izumrijeti, složili su se gosti tribine nakon čega je don Mihovil Kurkut završio riječima: “Kupujmo dobre knjige, poklanjajmo dobre knjige, jer ti ne znaš kad će se dogoditi trenutak da nekome klikne da baš tu knjigu uzme. Ako nećemo odgajati djecu da znaju uzeti knjigu u ruke bit će nesposobna za bitke koje će u svom vremenu morati voditi.”

Nakon službenog dijela tribine posjetitelji su ostali u pojedinačnim razgovorima i druženju s gostima tribine izražavajući zadovoljstvo temom, primljenim poticajima i ohrabrenju na putu odgoja i pratnje mladima.

Tribina u povodu Mjeseca hrvatske knjige

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja