Budi dio naše mreže

Kip Presvetog Srca Isusova vraćen je jučer u šibensku bolnicu i njenu kapelicu nakon 77 godina komunističkog izgnanstva. Tim povodom svetu misu predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić uz koncelebraciju biskupa u miru mons. Ante Ivasa i bolničkog kapelana don Tomislava Puljića.

/ mk

U prigodnoj homiliji biskup Tomislav ukazao je na značaj povratka kipa Presvetog Srca Isusova u svjetlu Isusovog učenja o janjetu i vuku da dobro pobjeđuje zlo i mržnju, donosi Šibenik News.

Foto: Stanko Ferić

Kapela u šibenskoj bolnici bila je uređena 1883. godine te je posvećena prigodom otvorenja šibenske bolnice, najveće i najmodernije bolnice toga doba u Dalmaciji. Rad bolnice u to vrijeme, usprkos tomu što je imala najbolje liječnike, nije bio moguć bez Sestara milosrdnica, Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga koje su poznate po dobrotvornom radu i kao vrijedne medicinske sestre po bolnicama. Po završetku Drugog svjetskog rata komunisti su zatekli 56 Sestara milosrdnica od kojih su nakon priziva savjesti neke od njih otišlena poslovima medicinskih sestara ostalo je njih tridesetak.

1946. godine Sestre milosrdnice doznaju da komunistička mladež Šibenika namjerava uništiti bolničku kapelicu i sve što se u njoj nalazi pa tako i kipove Presvetog Srca Isusova i Gospe Lurdske te sliku sv. Josipa. Uspjele su preduhitriti komunističke vandale, iznijeti kipove i sliku iz bolnice te ih sakriti i tako sačuvati sve do danas. Kip Presvetog Srca Isusova 1968. godine unijet je i postavljen uz oltar crkve u župi Presvetog Srca Isusova na Baldekinu, a slika sv. Josipa i kip Gospe Lurdske vraćeni su u šibensku bolnicu, u bolničku kapelicu koja je premještena u drugu prostoriju odmah nakon Domovinskog rata 1995. godine.

77-godišnje izgnanstvo kipa Presvetog Srca Isusova iz kapelice šibenske bolnice danas je okončano. Od kipa su se, s radošću što se vraća kući, ali i tugom što se s njim rastaju, oprostili vjernici župe Presvetog Srca Isusova gdje je „službovao” i kao zalog i znamen vječnog spasenja vjernicima više od pola stoljeća poručivao da je Srce Boga puno dobrote i ljubavi i da u njemu nalaze spoznaju otajstva utjelovljenja i otkupljenja.

Foto: Stanko Ferić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja