Budi dio naše mreže

Svetkovina pedesete godišnjice posvete crkve proslavljena je u subotu, 12. listopada, u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu euharistijskim slavljem koje je predslavio je zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša.

/ mpp/IKA

Na početku misnoga slavlja okupljeni narod pozdravio je upravitelj svetišta mons. Antun Sente. U pozdravu se spomenuo se 10. obljetnice smrti graditelja svetišta mons. Marijana Radanovića, 40. obljetnice obnovljenog izdavanja Glasnika sv. Josipa i 60. obljetnice objavljivanja župnog lista.

50. godišnjica posvete Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu i 10. obljetnica smrti mons. Marijana Radanovića / Foto: Josip Vuković

Podsjetio je na 1984. kada je kardinal Franjo Šeper posvetio crkvu sv. Josipa i na odluku hrvatskih biskupa predvođenih zagrebačkim nadbiskupom Franjom Kuharićem iz 1987. o proglašenju crkve sv. Josipa nacionalnim svetištem te na povijest Molitvenih vjenčića Prečistog Srca Josipovog.

50. godišnjica posvete Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, nadbiskup Dražen Kutleša / Foto: Josip Vuković

U homiliji je nadbiskup Kutleša naglasio da iza velikih plodova mons. Marijana Radanovića stoje žrtva, odricanje, predanost i upornost. Rekao je da se u riječima i životu graditelja svetišta sv. Josip može prepoznati kao duhovni uzor – uzor vjere, poniznosti i slobode.

50. godišnjica posvete Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu / Foto: Josip Vuković

“Gradnju ove crkve, danas svetišta, pratila je i izgradnja duša, pri čemu je župnik Radanović poglede svojih vjernika usmjeravao prema svetom Josipu, izgrađujući ih u krepostima ovoga sveca. Značaj djelȃ čije obljetnice danas slavimo govori nam da je taj skromni i Bogu odani svećenik bio vizionar”, rekao je nadbiskup i potaknuo:

“Zadržimo se stoga i mi danas na ovim trima važnim stvarima za naš vjernički život – vjeri, poniznosti i slobodi. Njih slijede razboritost u djelovanju, čistoća srca i potpuno predanje Božjem djelu.”

50. godišnjica posvete Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu / Foto: Josip Vuković

“Dragi mladi, držite do svoje vjere i svoga dostojanstva, trudite se oko čistoće srca i razboritosti u svome djelovanju. Računajte s Bogom i on će računati s vama. Neka naša domovina po zagovoru svetog Josipa doživi procvat po životu i krepostima u našim obiteljima. Znajmo cijeniti žrtve i napore onih koji su nam u naslijeđe ostavili vjeru i zdrav duh”, poručio je na kraju.

50. godišnjica posvete Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu / Foto: Josip Vuković

Na kraju misnog slavlja, mons. Sente je zahvalio nadbiskupu na dolasku te mu uručio formular s popunjenim informacijama za proglašenje crkve sv. Josipa manjom bazilikom. Mons. Kutleša je zahvalio upravitelju svetišta na svemu što čini posljednjih godina i pohvalio ga jer „hodočasnika iz godine u godinu ima sve više“.

50. godišnjica posvete Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu / Foto: Josip Vuković

Vjernici su prije euharistijskog slavlja molili pobožnosti sv. Josipu, a od 9 do 12 sati imali priliku pristupiti sakramentu pokore.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja