Budi dio naše mreže

Kako humorom pobijediti strah, tjeskobu i depresiju? Je li teško biti humorističan? Ima li humor granica? Što je s kršćanima koji ne znaju biti radosni? Na ova i druga pitanja odgovarali su gosti Argumenata HKR-a: karikaturist Glasa Koncila i Večernjeg lista Srećko Puntarić Felix, vjeroučitelj u zagrebačkoj Gimnaziji Tituša Brezovačkog Nikola Kuzmičić i povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Kristijan Tušek.

/ Branimir Gubić

Vjeroučitelj Kuzmičić govoreći o humoru naglasio je razliku između osmijeha i smijeha. „Osmijeh je znak pristupačnosti, a smijeh dolazi spontano. Smijeh zahvaća cijelog čovjeka i teško ga je kontrolirati. Relativno je lako biti nasmiješen, odnosno staviti masku s osmijehom. Biti duhovit i omogućiti nekome da se od srca nasmije je dar i blagoslov”, rekao je Kuzmičić.

Nikola Kuzmičić

„Optimizam pak ne mora nužni biti povezan s humorom”, kaže Kuzmičić ističući kako se optimizam temelji na svijesti da ovozemaljski život nije konačan te da postoji nešto onkraj zbog čega se isplati biti vedar i optimističan”. Zagrebački vjeroučitelj govorio je i o različitim vrstama humora podsjećajući kako je i sama Katolička Crkva dugo zazirala od humora jer je smatrala da je humor nešto što desakralizira čovjeka.

Srećko Puntarić Felik karikaturom se bavi više od 40 godina. 25 godina radi karikature za Večernji list, a 18 godina za Glas Koncila. Sebe i sebi slične nazvao je „proizvođačima humora”. „S obzirom na proteklih 45 godina rada, meni ništa nije smiješno, što možda nekome zvuči apsurdno. Mi koji smo svaki dan u tome, negdje unutra osjetimo tu jednu iskricu, u sebi se nasmijemo. A na van, to možda u nekoj privatnoj sredini”, kaže Puntarić.

Karikaturom se počeo baviti u djetinjstvu. „Najlakše sam se mogao izraziti karikaturom, koja je na neki način pretjerivanje, traženje istine na duhovit način. Možete pisati i crtati u kojem god obliku, ništa vas ne ograničava. Jednini uvjet je da budete prepoznatljivi, da imate stil koji odaberete i koji je priznat. Zaista puno toga možete reći karikaturom. Karikaturist kreće od nule, na na raspolaganju su nam samo papir i olovka. Doduše, postoje danas tehnička pomagala, ali ja sam karikaturist koji kreće od nule”, naglasio je Puntarić.

Vlč. Tušek je govorio o križu i patnji kao sastavnicama kršćanskoga života, ali kaže da ne vjeruje onima koji tvrde da u životu nema ničega radosnoga.

vlč. Kristijan Tušek

„Lako je nasmijati se i pokazati osmijeh, ali ljudi će vrlo lako prepoznati autentičnost toga osmijeha. Valja nam biti radosni jer je Bog na našoj strani. Usudimo se moliti za krepost radosti”, rekao je Tušek koji pozdravlja razna katoličke inicijative koje pridonose humoru. „Toga uvijek treba i zaista je katolička satira dobrodošla”, dodaje.

„Duboko vjerujem da treba postojati katolički humor koji je drugačiji pogled na stvarnost. Biti kršćanin ne znači prihvatiti kalup koji će nas ukalupiti i dopustiti da imamo predrasude prema bilo čemu. Kršćanstvo je uvijek aktualno i svježe i ono je novi pogled, koji uključuje duhovitost i humor. A ja kao vjeroučitelj sam pozvan odgajati djecu da rastu i da gledaju svijet iz drugačije stvarnosti”, kaže vjeroučitelj Kuzmičić ističući da kršćanstvo nije za one koji su spremni biti ovce u negativnom smislu da slijede i bleje. Kršćanstvo je za ljude koji misle vlastitom glavom. To pak znači prepoznati komičnost, iščašenost svijeta u kojem jesmo i pogled na to kakav bi mogao biti. Dakle, humor je nužan. I biti kršćanin bez humora je nepojmljivo. Kad čitate životopise svetaca u njima prepoznajete doze humora, vedrine i radosti”, rekao je Kuzmičić.

Branimir Gubić i Srećko Puntarić Felix

U emisiji je karikaturist Srećko Puntarić Felix nacrtao karikaturu koju je na kraju emisije i obrazložio. Više doznajte u videu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja