Budi dio naše mreže

Kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup u miru predslavio je zahvalno misno slavlje prigodom obilježavanja 90. obljetnice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u nedjelju 22. listopada u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca. Na misnom slavlju koncelebrirali su kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog, ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik, predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije mons. Zlatko Koren i brojni okupljeni svećenici. 

/ mdj

Prije početka misnog slavlja okupljene vjernike pozdravio je mons. Zlatko Koren istaknuvši kako misno slavlje 90. obljetnice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije daje priliku za zahvaliti za svjedočanstvo vjere, za misionare i misionarke, za misijsko poslanje cijele Crkve. “Želimo danas na osobiti način reći hvala za 90 minulih ljeta plodnoga djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Želimo se danas spomenuti i zahvaliti za veliki dar hrvatskome narodu u Crkvi i cijelome svijetu, dar svetosti svetoga i velikoga pape Ivana Pavla II.” te istaknuo kako u ovoj proslavi na osobiti način želi obilježiti i 20. godišnjicu uvrštenja u zbor kardinala Svete Rimske Crkve, zagrebačkog nadbiskupa u miru kardinala Josipa Bozanića.

Tumačeći naviješteno evanđelje kardinal Bozanić istaknuo je kako se “Isus ne zaglavljuje, niti se ne zaustavlja na zlonamjernim raskrižjima, već prelazi na drugu razinu” te da ne odgovarajući direktno na pitanje, “širi horizont, te postavlja novo pitanje glede izgleda poreznog novca.”

Čovjek pripada Bogu

“Isus nam poručuje da se Caru, politici dade njezina vrijednost, njezino dostojanstvo, da se poštuje njezino djelovanje, ali sam čovjek u konačnici pripada Bogu. Čovjek je stoga kao neka novčana vrijednost na kojoj je utisnuta Božja slika. Isus kaže: „Podajte, dakle, carevo caru, a Božje Bogu“. Kao da želi reći: čovječe, ništa od onoga što imaš nije tvoje, jer u konačnici nisi gospodar ničega što posjeduješ, osim dara koji te prethodi i nadilazi. Ono što jesi dolazi od Boga i od Zemlje koja obuhvaća i cara u širem smislu povijesnoga društva”, naglasio je Kardinal.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija/ Proslavljena 90. obljetnica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

“Isus razlikuje dvije vlasti. One se po sebi nipošto ne isključuju, ali je potreban pravilan odnos prema svakoj, imajući uvijek na prvom mjestu Božja prava. Svakako nema države u kojoj bi kršćanin mogao svoju savjest staviti u zagrade”, istaknuo je Kardinal i nadodao da “Crkva ne vodi politiku, ali ne može ostati nezainteresirana za političke smjerove koji utječu na ljudsko dostojanstvo i slobodu. Crkva nužno ne izgrađuje gospodarski sustav, ali se ne ustručava podupirati one vidove gospodarstva koji promiču razvoj pojedinaca i čitavih naroda. Crkva se ne poistovjećuje s određenom kulturom, ali želi stupiti u dijalog sa svim kulturama da bi evanđeljem prožela svaku ljudsku stvarnost. Crkva nije organizacija za ekološka pitanja, ali se zauzima za zajednički dom gdje čovjek – stvoren na sliku Božju – živi, radi i ljubi.”

Čovjek je stoga kao neka novčana vrijednost na kojoj je utisnuta Božja slika.

Osvrćući se na drugo čitanje Prve poslanice svetog Pavla apostola Solunjanima, Kardinal je istaknuo kako je svaka kršćanska zajednica pozvana zaslužiti pohvale: “o djelotvornoj vjeri, zauzetoj ljubavi i postojanoj nadi” te nadodao da “devedeseta obljetnica organiziranog rada i djelovanja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije omogućuje nam da se spomenemo puta Crkve zagrebačke na kojem se očitovala djelatna ljubav među vjernicima i na kojem je osjetljivošću za potrebite dan nemjerljiv doprinos društvenom boljitku.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija/ Proslavljena 90. obljetnica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

Crkva se ne poistovjećuje s određenom kulturom, ali želi stupiti u dijalog sa svim kulturama da bi evanđeljem prožela svaku ljudsku stvarnost.

Na kraju homilije Kardinal je naglasio važnost djelovanja Caritasa u vrijeme komunizma. “Nasuprot svih zabrana, karitativna ljubav nije prestala djelovati, svjetiljka djelotvorne ljubavi se nije ugasila. U iznimno teškim uvjetima poluilegalnog djelovanja u komunizmu, Caritas Zagrebačke nadbiskupije pokazao je snagu djelatne kršćanske ljubavi, osobito prema napuštenoj djeci” te nadodao da su se “uspostavom hrvatske države otvorile mogućnosti da se legalno organizira djelovanje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, što je proveo tadašnji zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. ”

“Duhovnost Caritasa očituje se u duhovnosti Crkve koja progovara majčinskom ljubavlju. Crkva bez djelotvorne ljubavi ne može. Kredibilnost života Crkve svjedoči Caritas. Svi smo pozvani po milosti naviještati Božju ljubav, Božji Caritas. Na to nas Crkva danas, na misijsku nedjelju, posebno podsjeća i potiče. Misijska djelatnost Crkve je evangelizacija Božje ljubavi, ona je Caritas u najširem smislu te riječi. Budimo zahvalni i počašćeni što svakoga od nas Gospodin poziva da služimo jedni drugima, da pomognemo bratu i sestri da bude i ostane što vjernija slika Božja”, zaključio je kardinal Bozanić.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija/ Proslavljena 90. obljetnica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

Misno slavlje animirao je dječji zbor Stepinčevi mališani iz Župe bl. Alojzije Stepinac, Bestovje-Novaki-Rakitje te Koralisti zagrebačke katedrale.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja