Budi dio naše mreže

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u četvrtak 20. listopada 2022. godine blagoslov početka radova na obnovi kompleksa katedrale i Nadbiskupskog dvora, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

/ bg/IKA

„U zahvalnosti i radosti okupili smo se u ovome nama dragom prostoru koji ne prestaje pozivati na zajedništvo vjernikâ i očitovati otajstvo Crkve“, rekao je na početku blagoslova kardinal Bozanić. Istaknuo je da su se okupili da bi zazvali Božji blagoslov i molili za sve one koji rade na obnovi kompleksa katedrale i Nadbiskupskog dvora.

„Molitva za ovo djelo počela je odmah nakon potresa i ona ne prestaje i neće prestati, jer proizlazi iz potrebe i čežnje vjernika, ali i drugih ljudi, da ponovno mogu ovdje moliti i slaviti Boga, pronaći trenutak sabranosti, diviti se baštini kulture duha, uma i srca te osjetiti govor stoljeća otvorenih vječnosti.“

Zagrebački nadbiskup je dodao da je današnjem naraštaju povjereno čuvati „baštinu koja nadilazi arhitektonsko i građevinsko djelo, a vama koji ste izravno uključeni u obnavljanje neka bude poticaj činjenica da su mnoge oči uprte u vaš rad i da vas velik broj ljudi podupire“.

„Božji smo pomagači kad god svojim djelima služimo bližnjima, a osobito zajednici. Zato ovim slavljem zamolimo Božju pomoć, da započetu gradnju sretno privede željenomu cilju, da štiti graditelje i sačuva ih od svakoga zla.“

Kardinal Bozanić podsjetio je da su im posebno dragi sveci i blaženici čiju pomoć zazivaju u raznim kušnjama: Blažena Djevica Marija, sveti Josip te blaženici Augustin Kažotić i Alojzije Stepinac, čije se relikvije čuvaju u prvostolnici.

„Za dva dana slavimo spomendan sv. pape Ivana Pavla II. koji nam je prirastao srcu i mnogo nas puta obradovao, darujući nam u teškoćama života utjehu i snagu. On je također u dva navrata pohodio ovu prvostolnicu. Neka i on bdije nad radovima, nad cijelim Zagrebom i hrvatskom domovinom koju u mnogim domovima diljem svijeta simbolizira slika ove katedrale.“

Na kraju slavlja kardinal Bozanić kazao je da želi da se što prije narod okupi u katedrali, barem na otvaranju dijela prvostolnice, a potom je blagoslovio katedralu, Nadbiskupski dvor i sve okupljene. Blagoslovu su prisustvovali zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, svećenici, redovnice, članovi Odbora za obnovu, stručni suradnici i savjetnici, predstavnici državnih i gradskih institucija, predstavnici izvođača radova i radnici te okupljeni vjernici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja