Budi dio naše mreže

"Danas po želji pape Franje Crkva slavi nedjelju siromaha. Svatko od nas pred Bogom je siromašan; siromašan Božje ljubavi, blizine, opraštanja", naglasio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na početku euharistijskoga slavlja koje je, prigodom Trećega svjetskog dana siromašnih u nedjelju 17. studenoga, predvodio u velikoj kapeli Bezgrešnoga Srca Marijina u zagrebačkome samostanu Misionarki ljubavi.

/ mp
Na misi su koncelebrirali župnik Župe svetoga Blaža i dekan Gornjogradskoga dekanata mons. Zlatko Koren, ekonom Nadbiskupije preč. Tomica Šestak i pročelnik Katedre kanonskoga prava na Katoličkom bogoslovnom fakultetu prof. dr. sc. Josip Šalković te u zajedništvu s više od stotinu štićenika Misionarki ljubavi, volontera, prijatelja i ostalih vjernika. Govoreći o Božjoj postojanosti i ljubavi koja nikada ne zaboravlja, u homiliji je kardinal protumačio Evanđelje te pozvao da svako ponaosob, baš kao što Misionarke ljubavi svakodnevno čine, iz dana u dan živi u Kristovoj ljubavi, donosi Zagrebačka nadbiskupija.

Kardinal je u homiliji podsjetio i da svjedočimo svakodnevnim raznim suprotnostima i nepravdama u svijetu od ratova i progonstva do onih koji napadaju i mrze širitelje dobra i ljubavi Kristove. Stoga, iako je katkad teško i gotovo nemoguće odgovoriti zašto se nešto događa, pa i u osobnome životu, kardinal je istaknuo dvije istine Isusa Krista koje govore o čovjekovu životu, njegovoj sadašnjosti i budućnosti: „Istina sadašnjosti je istina Isusova križa, a istina budućnosti istina Isusova uskrsnuća. Živimo već sada plodove uskrsnuća na ovome svijetu, ali nismo oslobođeni križa svakodnevno u svojoj osobnoj i svakodnevnoj povijesti“, naglasio je kardinal. Citirajući Isusove riječi iz Evanđelja „Ali ni vlas vam s glave neće propasti! Svojom ćete se postojanošću spasiti.“ (Lk 21, 19), Kardinal je zaključio da uvijek postoji netko tko na nas misli, tko nas prati i tko nas ljubi: „Vjerujem u Boga koji me po imenu poznaje, ljubi i brine za mene u svim neprilikama.“ Pozivajući na ustrajnost i vjeru, postojanost u ljubavi koja ne zaboravlja i koju je Krist ostavio u naslijeđe, naglasio je kako Božja ljubav uvijek na kraju spašava i pobjeđuje.

Članovi župnoga zbora zagrebačke Župe svetoga Petra te članovi grupe Fides, u pratnji Vinka Karmelića, predvodili su liturgijsko pjevanje, dok je, istaknuvši kako je Bog istina, dobrota i ljubav, na početku mise kardinala, štićenike i korisnike, dobročinitelje, prijatelje i volontere te sestre Misionarke ljubavi pozdravio preč. Koren. Poglavarica s. Marija Kolbe pred završni blagoslov zahvalila je uime sestara Misionarki ljubavi kardinalu i Zagrebačkoj nadbiskupiji što više od 40 godina pomažu njihovo djelovanje.

Kardinal Bozanić prigodom Trećega svjetskog dana siromašnih s korisnicima pučke kuhinje Misionarki ljubaviNakon mise kardinal Bozanić je blagoslovio dizalo ugrađeno za potrebe štićenika Misionarki ljubavi koje je financirala Zagrebačka nadbiskupije te zajedno s volonterima posluživao kod stola i objedovao s korisnicima pučke kuhinje. Korisnike je darovao prigodnim poklonom: čokoladom i medaljicom Gospe od Kamenitih vrata.

Kardinal Bozanić darovao korisnike Pučke kuhinje čokoladom i medaljicom Gospe od Kamenitih vrata


Misionarke ljubavi – zagrebačke sestre majke Terezije svakodnevno zbrinjavaju štićenike i pomažu beskućnike. U pučkoj kuhinji koja djeluje u sklopu samostana svakoga se dana podijeli oko 150 toplih obroka, a nedjeljom, s obzirom na to da su mnoge druge kuhinje zatvorene, podijeli ih se i više od 200. Stoga su Misionarke ljubavi jedno od bogatstava grada Zagreba. One ne obavljaju socijalnu skrb i za svoje poslanje ne traže nagradu ili priznanje, već iz Caritasa, Kristove ljubavi žive i rade po Božjoj providnosti, pokazujući i svjedočeći za što je sve Ljubav sposobna. Njihovo djelovanje svakodnevno podržavaju i prepoznaju vjernici te građani grada Zagreba svojim donacijama i darovima kako bi mogle nastaviti svoje poslanje.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti ustanovio je apostolskim pismom „Misericordia et misera“ papa Franjo na zaključenju Jubileja milosrđa 2016., odlučivši da se obilježava na 33. nedjelju kroz godinu, tjedan prije posljednje nedjelje u crkvenoj godini – nedjelje Krista Kralja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja