Budi dio naše mreže

Demografsko propadanje Hrvatske, bila je tema HKR-ove emisije "Argumenti" u srijedu koju je vodio i uredio Vlatko Ojvan. O ubrzanom trendu izumiranja i hitnim mjerama koje treba poduzeti govorili su državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak, demograf i profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Marin Strmota te predsjednik udruge "Obitelj 3 plus" Ivan Malbašić.

/ mp

Prema Strmotinim riječima, Ujedinjeni narodi su objavili kako spadao među najugroženije zemlje svijeta po pitanju demografije i to je poziv na ozbiljno djelovanje.

“Izazov je jako velik zato što mi od devedesete na ovamo imamo prirodni pad u kontinuitetu, znači više umrlih neko rođenih, a sada se pojavio i problem iseljavanja velikog broja ljudi što je za ovako malu zemlju kao što je Hrvatska dugoročno neodrživo. Tim više što je ono stanovništvo koje iseljava ono najvitalnije, dakle riječ je uglavnom o mladim ljudi. Posljedica svega to je da ćemo ove godine imati najmanje rođene djece ikad”, istaknuo je Strmota.

S druge strane, kaže, vlasti nikako da se osvijeste, a to se vidi po tome što se strategije za demografiju donose u predizborno vrijeme i pitanje je hoće li i koliko mjere koje se donose biti provedene.         

“Nacionalna strategija demografske revitalizacije, koja će obuhvaćati stotinjak mjera, u završnoj je fazi i sada se prave fiskalni učinci svake od mjera”, naglasio je državni tajnik Bošnjak.

Ivan Malbašić, Marin Strmota i Ivica Bošnjak

“Strategija će sigurno donijeti značajan iskorak u svim aspektima demografske revitalizacije zemlje. U zadnjih 30 godina po tom pitanju nije napravljeno puno, no ova je Vlada osnovala Ministarstvo demografije i posvetila se pitanju demografije, a brojnim mjerama, koje su u tijeku, i onima koje su već provedene stvara pozitivno ozračje i povoljnije uvjete za obitelji, ali i za ostanak i povratak mladih u Hrvatsku”, dodao je Bošnjak.       

Predsjednik udruge “Obitelj 3 plus” Ivan Malbašić istaknuo je, pak, da problem demografskog propadanja hitno treba početi rješavati i da je za to potrebno upregnuti sve snage u društvu.

“Ova problematika se mora sagledavati s više strana i ne možemo očekivati da će ga riješiti samo jedan subjekt u društvu. Mi smo zbog toga osnovali udrugu  obitelji s troje i više djece kako bismo dali svoj doprinos u rješavanju te problematike. Ono što smo primjetili jest da institucije, primjerice, ne daju pravu podršku obiteljima s više djece. Mjere koje se najavljuju i donose najčešće su daleko od stvarnosti, odnosno daleko od toga da stvarno budu korisne obiteljima s više djece”, kazao je Malbašić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja