Budi dio naše mreže

U Argumentima HKR-a razgovaralo se o katastrofalnim demografskim trendovima u Hrvatskoj i razlozima iseljavanja građana nakon što je Državni zavod za statistiku objavio rezultate popisa stanovništva koji su pokazali da nas u samo deset godina ima 400 tisuća manje. S obzirom da su rezultati objavljeni uoči 30. obljetnice međunarodnog priznanja naše zemlje oni su i egzaktno pokazali da je Hrvatska povijesni uspjeh stvaranja države uspjela pretvoriti u neuspjeh jer ljudi iz nje odlaze. Od 1991. godine Hrvatska je izgubila čak 900 tisuća ljudi, a Slavonija 30 posto svog stanovništva. Gosti Argumenata bili su ugledni demograf Marin Strmota, novinar, kolumnist i politički analitičar Ivica Granić i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Tomislav Markić.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Komentirajući rezultate popisa stanovništva premijer Andrej Plenković pojasnio je naciji da su iseljavanje Hrvata i negativni prirodni priraštaj posljedica ulaska Hrvatske u Europsku uniju i otvaranja tržišta rada kao i posljedica zapadnog načina života. Predsjednik Zoran Milanović rekao je pak da je to jednostavno ‘odgovornost’ vremena u kojem živimo. No, Ivica Granić je u Argumentima istaknuo da je to prije svega odgovornost izvršne vlasti koja punih 30 godina ignorira struku odnosno upozorenja demografa o važnosti vođenja demografske politike. “To se odbija od političare kao da se ništa značajno ne događa, a mi zapravo imamo jednu kataklizmu, toliki gubitak stanovništva je poraz svih poraza”, rekao je Granić. Upozorio je kako se i u javnom i medijskom prostoru tretiraju oni koji se zalažu za obitelji i pravo na život.”O njima se govori kao da su neki ‘crnokošuljaši’, kao da su izronili iz srednjeg vijeka, a onda se svi šokiramo kada vidimo da smo u 30 godina izgubili gotovo milijun stanovnika. Što će se dogoditi da stvar eksplodira, što će biti okidač”, upitao je taj politički analitičar koji je istaknuo da mladi, uključujući i cijele obitelji ne odlaze samo zbog egzistencijalnih razloga nego i zbog neuređenosti države, korupcije, uhljebništva i nepotizma.

U javnom i medijskom prostoru oni koji se zalažu za obitelj i pravo na život predstavljaju se kao neki ‘crnokošuljaši’, kao oni koji su izronili iz srednjeg vijeka, a onda se svi šokiramo kada vidimo da smo u 30 godina izgubili gotovo milijun stanovnika.

Demograf  Strmota pojasnio je da političke elite ignoriraju važnost vođenja demografske politike i iz razloga što su prigrlile liberalni svjetonazor te demografiju smatraju nečim nazadnim, konzervativnim i neeuropskim. Rekao je i kako bez obzira na svjetske i europske trendove politika mora preuzeti odgovornost za lošu demografsku situaciju u zemlji s obzirom da ih iz struke već 30 godina upozoravaju što će se dogoditi ako nešto ne poduzmu. Najveću štetu, kaže, stvara nedosljednost u vođenju demografske politike te je kao primjer naveo ukidanje mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu. Rekao je kako je to vrlo loša i nepromišljena politička odluka te da se u gradskoj vlasti zapitaju kakvu su time poruku poslali.

Političke elite ignoriraju važnost vođenja demografske politike i iz razloga što su prigrlile liberalni svjetonazor te demografiju smatraju nečim nazadnim, konzervativnim i neeuropskim.

Velečasni Markić potvrdio je da zbog velikog iseljavanja imaju povećan broj vjernika u katoličkim misijima u inozemstvu te da su neke zbog toga morali obnoviti ili čak otvoriti nove.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja