Budi dio naše mreže

Planinarski križni put idealno je mjesto za molitvu, druženje i uživanje u prirodi. Prilika je to za uspone, padove i malo trpljenja. Staze ponekad nisu jednostavne, ali uz pomoć prijatelja sve se može izdržati. Da je riječ o odličnom projektu, potvrđuje činjenica se planinarski križni putevi održavaju već 32 godine, a sve je krenulo od grupe entuzijasta.

/ mp

Nastanak PKP-a

Ideja planinarenja uz obilazak sakralnih objekata i razmatranje pobožnosti križnog puta nastala je u zajednici mladih župe sv. Anastazije u Samoboru. 30. lipnja 1987. godine članovi zajednice mladih Marijan Mužak i Radovan Librić svoju su zamisao iznijeli kapelanu Nikoli Havličeku koji ih je podržao i prvom prilikom odlučili su krenuti na put. Početkom jeseni mladi su potaknuti da se prijave za novi projekt. U subotu, 12. rujna, okupilo ih se osam, što je do kraja vikenda naraslo na 11. Krenuli su iz župne crkve u Samoboru, spavali na Japetiću i ponovno se vratili u Samobor. Bio je to prvi pohod – temelj pobožnosti planinarskog križnog puta.

Već na drugi pohod, u korizmi 1988., na poziv za sudjelovanje koji je upućen iz zajednice mladih župe sv. Anastazije odazvali su se mladi koji se okupljaju u samoborskom franjevačkom samostanu, te zajednica „Palma“ iz Zagreba, tako da je broj sudionika bio 32. Sve je bilo gotovo isto kao i prvi put, ali su mladi sami napisali tekstove postaja križnog puta i tako jedni druge obogatili, a loše vrijeme koje ih je pratilo putem potaknulo je stvaranje prvoga, do danas nazobilaznog pravila: „Križni put se ne odgađa zbog lošeg vremena!“.

Potom se 1995. godine događaju promjene. Organiziran je prvi pohod izvan Samoborskog gorja – u Podravini, okolici Koprivnice. Sve je bilo drugačije i zahtjevnije – priprema, putovanje, ali broj sudionika – sada se već bilo na 236. Hod za križem se počinje službeno nazivati imenom koja i danas nosi „Planinarski križni put“. Jesenski pohodi tradicionalno ostaju u okolici Samobora, ali na proljeće se putuje.

Formalizira se udruga “Ekosspiritus” 2004. godine u kojoj se nalaze početni inicijatori ovih križnih puteva. Na poticaj samoborske udruge “Ekosspiritus” planinarski križni putevi organiziraju se diljem domovine u korizmi. Tako ove godine “Ekosspiritus” organizira svoj 63. planinarski križni put, a detalje može doznati na njihovim mrežnim stranicama.

Prijave za PKP

Prvi koji su najavili svoj planinarski križni put su Dubrovčani. Njihov 5. PKP na području Dubrovačke biskupije održat će se ove godine na Mljetu, u subotu, 16. i nedjelju, 17. ožujka.

Prijave traju do ponedjeljka 11. ožujka, putem linka OVDJE.

Detalje dubrovačkog PKP-a doznajte OVDJE.

Koliko je poznate, planinarski križni putevi organiziraju se i u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, Varaždinskoj biskupiji i Požeškoj biskupiji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja