Budi dio naše mreže

Rijeka će u noći sa 7. na 8. prosinca biti jedini hrvatski grad koji će se pridružiti globalnim metropolama, ukupno njih 60, kao što su London, New York, Chicago, Belfast, Dublin kako bi zajedno s njima pomogla u podizanju svijesti javnosti o problemu – beskućništva. Depaul Hrvatska u Rijeci organizirati događaj pod nazivom “Jedna noć pod zvijezdama”. Tim povodom razgovarali smo s predsjednicom Udruge Depaul Hrvatska s. Veronikom Milom Popić.

/ Helena Anušić

Hvaljen Isus i Marija. Sestro Veronika, kakav je to projekt “Jedna noć pod zvijezdama”?

Riječ je o globalnom događaju koji je dio svjetske kampanje spavanja na otvorenom čime se iskazuje podršku beskućnicima. U mnogim svjetskim gradovima postao je tradicija, a Rijeka se, a time i Hrvatska,  prvi put priključuje  ovoj kampanji. Problem beskućništva realan je u Rijeci, ali i u drugim hrvatskim gradovima,  beskućništvo kao problem vezan je uz Depaul, odnosno uz karizmu naše udruge koja za moto ima: “Beskućnika zbrinuti”. Mi smo prvenstveno usmjereni beskućnicima, a ova kampanja na poseban način usmjerena je na ulično beskućništvo. Radimo s takvim osobama u našem dnevnom centru, Kući utočišta, međutim ova  inicijativa nije prezentacija našeg rada, nego isticanje onih potreba koje su se očitovale kroz naš rad, a tiču se osoba koje borave ili žive na ulicama gradova.

Zašto ste se odlučili na ovakav način senzibilizirati javnost za problem beskućništva i pozvati građane da noć provedu i prespavaju na otvorenom?   

Možda smo nedovoljno svjesni onoga što imamo i toga čovjek postane svjestan kad izgubi. Senzibilizirati građane, naše volontere i javnost o onome što svakodnevno proživljavaju ljudi na margini društva, znači iskusiti dijelić njihove svakodnevnice. Ova kampanja trebala bi nas potaknuti da budemo djelotvorniji u pomoći i pronalazimo one puteve koji su doista djelotvorni da te osobe ne budu više na mjestima na kojima jesu i da se potpuno resocijaliziraju, odnosno vrate u društveni tijek. To je složen proces i toga smo svjesni, ali nadamo se da će svijest javnosti nakon ovog događaja biti drugačija. Ova kampanja trebala bi pomoći tome da zajedno, u suradnji počnemo djelovati i da tako naša pomoć beskućnicima bude djelotvorna.   

Kuća utočišta u Rijeci

Program počinje 7. prosinca na Trgu 128. brigade u 20:00 sati gastro-ponudom “Podijeli kruh svoj s beskućnikom” i za Depaul Hrvatsku kuha masterchefica Srđana Jeftić. Što još građani i sudinici ove hvalevrijedne akcije mogu očekivati?

Drago mi je da su s nama mnogi, i na Korzu će biti oni koji će uložiti sebe na različite načine da bi time progovorili i podržali ovu akciju. Podržati ovu kampanju znači podržati te osobe koje susrećemo svaki dan na ulici i otvoriti puteve da pomoć do njih dođe. Osim gastro-ponude, osobe iz javnog života grada Rijeke obratit će se javnosti. Zatim, održat će se koncert grupa En Face i Adastra koje već imaju bogato iskustvo humanitarnog djelovanja, posebno skupina Adastra koja je snimila i pjesmu posvećenu beskućnicima. 

Jedan od onih poznatih Riječana koji je podržao ovu kampanju jest nekadašnji rukomenti reprezentativac i jedan od najboljih rukometaša svijeta, Mirza Džomba. 

Tako je. On nas je posjetio ovih dana i susreo se s problemom beskućništva kroz naša svjedočanstva i susrete s našim korisnicima u Kući utočišta. Drago nam je da smo ga mogli primiti kao dragog gosta i da je odlučio pozvati svoje sugrađane da podrže ovu akciju.

S. Veronika Mila Popić

Iako je Depaul Hrvatska usko vezana uz sestre milosrdnice i ostale ogranke Vinkovske obitelji, u akciju su uključeni i oni koji nisu nužno vezani uz vjerske organizacije. Znači li to da je svijest građana o nužnosti zajedništva u pomoći potrebitima na zadovoljavajućem nivou?

Ono što mogu reći iz svoga iskustva jest da, kad god govorimo o ovom problemu i idemo prema našim sugrađanima, ono što mijenja stavove jesu susreti s beskućnicima. U tome se stvara mreža pomoći. Vinkovska obitelj sudjeluje i u ovom događaju, i riječki dominikanci, ali i mladi koji se okupljaju u Centru za mlade “Bl. Miroslav Bulešić” sa svojim svećenicima, studenti, kao i članovi Nadbiskupijskog zbora mladih. To je znak nade da osjećaj solidarnosti prema potrebitima živi i djelotvoran je osobito među mladima. Ova mreža pomoći je zaista široka. Primjerice, ovaj događaj poduprla su i dva Društva Hrvatskog crvenog križa, gradski i primorsko-goranske županije, i Grad Rijeka te Primorsko-goranska županija, a i naši branitelji – Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata – Ajkula.

Vodite Kuću utočišta u Rijeci, karitativnu ustanovu u kojoj se pruža dnevni boravak i prehrana beskućnicima i osobama na marginama društva. Ukoračili smo u zimu, vremensko razdoblje kada je povećana potreba za smještajem, dekama, toplom odjećom. Kakve su potrebe Kuće utočišta, odnosno njezinih korisnika?

Potrebe zimi su povećane, osobito za toplom zimskom odjećom, obućom i dekama. Ne smijemo zaboraviti da postoje mnogi koji, iako žive u svojim stanovima, nemaju struje, vode, što je, s obzirom na hladnoću, slično kao da ste i na ulici. Onima koji će, na žalost boraviti na ulici – ići ćemo i do njih. Ponuditi im tople napitke, deke i uputiti ih na mjesta u kojima se u Rijeci pruža hitni smještaj u najhladnijim danima. Uputiti ih osobito i da dođu u naš dnevni centar, gdje mogu provesti cijeli dan. Inače, Kuća utočišta svojim korisnicima pruža prehranu, higijenske potrepštine, a uz ove temeljne usluge, korisnicima pružamo i ostale, jer Kuća utočišta želi biti dom onima koji dođu i u kojemu će po dolasku dobiti dobrodošlicu, toplu riječ, a nakon toga ono što toj osobi treba. Nekome je potrebna samo prehrana, nekome medicinski savjet i pomoć, drugome duhovna pomoć, pomoć u pronalasku posla i slično. Svaki čovjek je jedinka za sebe pa su i potrebe različite. Svakoj osobi pristupamo individualno i zbog toga u Kući pružamo uz one temeljne, i ostale raznolike usluge. Trudimo da svatko tko nam dođe, unatoč složenosti svojih problema, krene naprijed, korak po korak, u onom vremenskom razdoblju koje potrebno, sve do potpune resocijalizacije. 

Primate li donacije, osobito sad u zimskim mjesecima? 

Svakako. Naša su vrata otvorena. Građani nas mogu posjetiti u Kući utočišta, donijeti toplu odjeću, hranu, higijenske potrepštine. Mogu nam se obratiti i putem naše Facebook stranice Depaul Hrvatska.  

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja