Budi dio naše mreže

Izložba o zagrebačkoj katedrali i njezinim stradavanjima u potresima 1880. i 2020.

Postavljena je izložba o značaju zagrebačke katedrale i njezinim stradavanjima u potresima 1880. i 2020. godine u povodu Dana grada Zagreba, te se može razgledati u auli Gradske knjižnice.

/ at

U povodu Dana grada Zagreba, postavljena je izložba „Prvostolna crkva zagrebačka : Atrium ecclesiae – forum populi“ koja se u auli Gradske knjižnice može razgledati od 27. svibnja. Izborom knjiga i grafičke građe iz Zbirke Zagrabiensia izložbom se pokušava skrenuti pozornost na značaj zagrebačke katedrale za grad te ukazati na važnost obnove prvostolne crkve koja je pretrpjela velika oštećenja u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020., kao i u onome prije 140 godina – 9. studenoga 1880., ističe autorica izložbe Dubravka Petek, ujedno voditeljica Zbirke Zagrabiensia. 

Kroz šest plakata iščitava se povijest zagrebačke katedrale i njezinih arhitekata, ali i simbolička uloga koju je ta građevina imala prilikom oba razorna potresa koja su pogodila glavni grad Hrvatske. Svakako je zanimljivo da su i nakon potresa 1880. godine mnoga arhitektonska idejna rješenja bila nazvana kontroverznima, kao što se i danas vode polemike oko obnove srušenih tornjeva. Hermanu Bolleu, tada glavnom arhitektu obnove svih kaptolskih zdanja, trebalo je čak više od 20 godina od potresa 1880. godine da bi u potpunosti završio obnovu. 

Izložba će nakon svog fizičkog oblika, biti dostupna i u virtualnom obliku, izjavila je autorica izložbe.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja