Budi dio naše mreže

O razlozima rasta stope razvoda i u Hrvatskoj, najčešćim izazovima i poteškoćama u braku te kako ih uspješno prevladati, u HKR-ovoj emisiji "Argumenti" u ponedjeljak govorili su Martina Šimunić i Anita Dučkić Sertić iz Hrvatskog društva bračnih i obiteljskih savjetovatelja te fra Vatroslav Frkin, svećenik s polustoljetnim iskustvom pastoralnog rada sa zaručnicima i bračnim parovima. Između ostaloga, sudionici emisije koju je vodila i uredila Diana Tikvić, istaknuli su kako u bračnoj krizi nitko ne treba biti i nije sam, jer Crkva je tu da konkretno pomogne kroz svoja Obiteljska savjetovališta.

/ Sonja Kuzmić

Anita Sertić Dučkić

Anita Sertić Dučkić govoreći o bračnim krizama naglasila je kako narušenost osobne komunikacije s Bogom, zatajenje međusobne komunikacije muža i žene te miješanje članova uže i šire obitelji u brak muža i žene, najčešće uzrokuju probleme u braku.

“Potrebna je psihološka i duhovna zrelost osobe u braku. Zrela osoba jasno zna tko je, koja je njezina uloga u braku kao zajednici dvoje ljudi koji su pred Bogom i pred ljudima jedno. Zajednički cilj treba biti međusobni rast u ljubavi s Bogom i prema Bogu”,  nadododala je.

Fra Vatroslav Frkin

Prema riječima fra Vatroslava Frkina, muž i žena ne smiju dopustiti drugima da utječu na njihov brak. Dobro je poslušati savjet članova uže i šire obitelji koji je prožet životnim iskustvom u svjetlu dobronamjernosti, no odluka treba biti isključivo njihova.

“Šira obitelj, tu prije svega mislim na majke i očeve, mora poštovati samostalnost nove obitelji”, savjetovao je fra Vatroslav.

 “Ne treba biti sam u bračnoj krizi. Usudi se pitati i potražiti pomoć. Crkva je tu kroz svoja Obiteljska savjetovališta da ti pomogne”, poručila je Martina Šimunić.

Martina Šimunić

Šimunić je podsjetila kako Crkva u Hrvatskoj već 15 godina ima konkretan pristup, u skladu s crkvenim naukom, prema bračnim problemima djelujući kroz svoja Obiteljska savjetovališta.

“Bračni drugovi kojima je brak u krizi ne trebaju i ne smiju biti sami. Treba se hrabro usuditi pitati i potražiti konkretnu pomoć. Crkva je tu da pomogne, vrata Obiteljskih savjetovališta svima su bez iznimke otvorena”, zaključila je Martina Šimunić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja