Budi dio naše mreže

Ivan i Terezija Burja iz Brezarića proslavili su u nedjelju 28. siječnja 70 godina braka misnim slavljem u krašićkoj župnoj crkvi Presvetoga Trojstva.

/ mk

Ivan i Terezija vjenčani su 27. siječnja 1954. godine, za vrijeme sužanjstva Alojzija Stepinca u Krašiću, a vjenčao ih je tadašnji župnik preč. Josip Vraneković. U svom braku dobili su i petero djece: Tereziju, Mariju, Anu, Josipa i Antu.

Svečano misno slavlje predvodio je prelat Njegove Svetosti i postulator kauze bl. Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja, a koncelebrirali su umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije i najmlađi brat Ivana Burje preč. Alojzije Burja te domaći župni upravitelj vlč. Ivan Vučak.

Foto: Župa Krašić

Mons. Batelja je istaknuo kako “Ivan i danas ljubi cvijet odabrani” te je čestitao Ivanu i Tereziji što su do današnjeg dana ostali vjerni obećanju koje su si dali prije 70 godina.

Ivan i danas ljubi cvijet odabrani.

Nadalje, u prigodnoj homiliji osvrnuo se na naviještena liturgijska čitanja istaknuvši da je narod koji je slušao Isusa osjetio da je u njemu riječ kakva se nikada nije čula. „Čuli smo još nešto: opsjednuti je molio u hramu. Ali shvaćamo iz toga da hram ne liječi po sebi. Dobrota i zloća ovise o srcu, o savjesti, djelima, o milosti Božjoj“, naglasio je propovjednik te dodao da nije netko dobar samo zato što ide u crkvu. „Može biti dobar tko u crkvi sluša evanđelje i u životu ga provodi“, kazao je.

„Nas vjera naša obvezuje na posebnu vjernost jer se ne šuruje i ne pogađa s njime“, rekao je te dodao narodnu mudrost: „Tko s Đavlom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju.“ Potom se mons. Batelja prisjetio nekoliko vjenčanja koja su se dogodila te riječi nadbiskupa Stepinca u tim prilikama.

Terezijo, koliko ste ljubavi i strpljivosti trebali pokazati ne samo svojoj djeci.

Mons. Batelja obratio se gđi Burji i rekao: “Terezijo, koliko ste ljubavi i strpljivosti trebali pokazati ne samo svojoj djeci.” U nastavku je istaknuo kako su u domu obitelji Burja često spavali mnogobrojni svećenici  i bogoslovi koji su Krašić posjetili s ciljem da kriomice posjete bl. Alojzija Stepinca. Osim toga, riskirali su sigurnost vlastite obitelji kako bi prenijeli blaženikovu poštu iz Krašića u Zagreb i Zagreba u Krašić. Također su u svojoj kući čuvali odijelo blaženog kardinala koje je pripremio za svoju smrt, a u kuću obitelji Burja donijele su ga sestre iz Karmela u Brezovici.

Kao postulator Stepinčeve kauze, mons. Batelja im je zahvalio i čestitao na kršćanskoj ljubavi i solidarnosti.

Homiliju je zaključio čestitkom i zahvalom supružnicima što su tijekom 70 godina ustrajno živjeli ono što je smisao sakramenta ženidbe.

Na kraju euharistijskog slavlja, vlč. Vučak darovao je supružnicima papinski blagoslov, a mons. Batelja darovao im je i blagoslovio kip Gospe Fatimske.

Foto: Župa Krašić

Foto: Župa Krašić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja