Budi dio naše mreže

Među gradovima u kojima se održava šesti nacionalni Hod za život, 29. svibnja su došli na red Zagreb i Imotski.

/ ps

Geslo ovogodišnjeg Hoda za život glasi: Za zaštitu svakog ljudskog života – bez diskriminacije! Cilj Hoda za život je skrenuti pažnju na znanstvenu činjenicu koja potvrđuje da čovjekov život počinje začećem. Imamo društvenu odgovornost protiviti se prekidu života nerođene djece i ideji da bi se drugima život prekidao putem eutanazije. Očekujemo od političara koji nas predstavljaju na lokalnoj i nacionalnoj razini da štite temeljno ljudsko pravo – pravo na život, poručili su organizatori uoči Hoda.

Hod za život u Zagrebu 2021.

Zagreb

U Zagrebu su uoči Hoda za život u subotu vijorile zastave inicijative – na Trgu bana Josipa Jelačića, Trgu Republike Hrvatske, Trgu kralja Tomislava, na Aveniji Većeslava Holjevca i uz Aveniju Dubrovnik, na Trgu Eugena Kvaternika i na nadvožnjaku na Slavonskoj aveniji (Ulica Hrvatske bratske zajednice).

Miroljubiva povorka koju su činili stariji, mladi, kao i obitelji s djecom se okupila na Trgu Republike Hrvatske, kod Hrvatskog narodnog kazališta, te u 11 sati krenula Frankopanskom ulicom, preko Trga bana Jelačića do Zrinjevca.

Hod za život u Zagrebu 2021.

U razgovoru za HKM, koordinatorica Andreja Kotnik je poručila kako je ove godine stavljen poseban naglasak na djedove i bake.

“Oni su nam u ovom vremenu pandemije zapravo nekako bili najviše u središtu naše pozornosti te želimo podsjetiti time kako su oni potrebni naše pažnje i ljubavi. Osim njih, želimo naglasiti kako je zapravo svaki ljudski život dragocjen i da smo to možda zaboravili u vrijeme pandemije i potresa. Želimo se ovog ljeta 2021. prisjetiti kako je život dragocjen i da je vrijedan življenja”, kazala je.

Ovim hodom želimo svim tim ženama, ali i očevima, dati podršku, pokazati kako nas ima jako puno koji želimo da rode.

Koordinatori ističu i kako žele biti podrška ženama i očevima. “Istraživanja pokazuju da 75 % žena se odlučuju na pobačaj zbog ekonomskih razloga i nedostatka podrške okoline – partnera, obitelji ili možda poslodavca. Unatoč tome što Zakon o radu kaže kako se ne otpuštaju trudnice i žene na porodiljnom, često se one ne vraćaju na posao, ne produljuju im se ugovori, ili su vraćene na slabija plaćena radna mjesta. Sve su to stvari koje žene obeshrabruju da imaju djecu. Ovim hodom želimo svim tim ženama, ali i očevima, dati podršku, pokazati kako nas ima jako puno koji želimo da rode, želimo da se u ovom demokratskom društvu stvori okolina koja će omogućiti ženama koje žele imati obitelji, koje žele imati djecu, da stvarno mogu to imati, ako se stvore pravi uvjeti za to”, poručila je Kotnik.

Hod za život u Zagrebu 2021.

“Nisam očekivao da će biti ovoliko ljudi i stvarno sam radostan zbog njihovog dolaska. Vjerujem da se svi odgovorno ponašaju i da će sve proći u redu”, dodao je neposredno prije kretanja povorke koordinator Luka Hudinčec.

Za sve probleme s kojima se suočavamo tijekom našeg hoda kroz život – za sve ljudske probleme  – postoje ljudska rješenja!

Na Zrinjevcu se među ostalim koordinatorima obratio i Stjepan Klarić koji je rekao da su izlaskom na ulice grada Zagreba javno posvjedočili da žele da Hrvatska bude država u kojoj su zaštićeni životi svih ljudi, gdje je za svoj život siguran svaki čovjek. “Činjenica da živimo u demokratskom društvu čini nas suodgovornima za zakone u našoj državi koje izglasavaju naši političari. Ne želimo da se pobačajem prekida život onog djeteta koje raste pod srcem svoje majke. Ne želimo da nam nude ubijanje naših staraca i starica eutanazijom. Upravo ovo vrijeme pandemije, pokazalo nam je kako smo s posebnom brigom, ljubavi i pažnjom skrbili za naše djedove i bake. Za sve probleme s kojima se suočavamo tijekom našeg hoda kroz život – za sve ljudske probleme  – postoje ljudska rješenja!”, poručio je.

Prvi Hod za život u Imotskom/Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Imotski

Po prvi je put od za život održan i u Imotskom, gdje su se građani okupili na Trgu dr. Franje Tuđmana. Zašto su se ove godine Imoćani pridružili povorci? Kako je za HKM rekao koordinator u tom gradu Stipe Čelan, svojom prisutnošću žele biti glas za one najugroženije.

Da mogu vidjeti  da su prihvaćene, ljubljene i da ispod njihovog srca kuca jedno malo novo srce koje će sigurno biti njezino sunce.

“To su sigurno nerođeni. Želimo biti glas za sve one majke, sve one trudnice koje se nalaze u borbi i dilemi zbog bilo kojih životnih okolnosti. Da mogu vidjeti  da su prihvaćene, ljubljene i da ispod njihovog srca kuca jedno malo novo srce koje će sigurno biti njezino sunce”.

Prvi Hod za život u Imotskom/Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Iz Trga dr. Franje Tuđmana Imoćani, ali i stanovnici cijele Imotske krajine išli su rutom od ulice Nikole Šubića Zrinskog, preko šetališta Stjepana Radića do Trga Matice hrvatske, gdje je održan program ispred kipa pjesnika Tina Ujevića.

Na društvenim mrežama

Mnogi mladi, ali i stariji, na svojim su društvenim mrežama objavili podršku životu te slike s povorke na kojoj su sudjelovali. Izdvajamo i nekoliko njih.

Foto: Instagram/@framahr

Foto: Instagram/@bozanstvena_komedija_bk

Idući Hod za život bit će održan u subotu 12. lipnja u Sisku, a najesen u Rijeci i Splitu. Dosad je održan u Osijeku i Slavonskom Brodu.

Hod za život u Zagrebu 2021.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja