Budi dio naše mreže

"Zahvaljujući riječkom i splitskom stručnom timu, u Americi se došlo do konačnih i sigurnih rezultata. Ako Bog da, sad ćemo nastaviti dalje raditi na tome da te zemne ostatke pohranimo i postavimo na jedno dostojno mjesto kod naše kapele u Pomeriju 17 u Rijeci", rekla je u srpnju postulatorica kauze s. Dobroslava Mlakić za Hrvatski katolički radio.

/ ps/HINA

Izvješće o vjerodostojnosti identifikacije i posmrtnih ostataka službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić predan je u utorak u splitskome KBC-u, javlja HINA. Sestra Marija Krucifiksa preminula je 1922., prije gotovo sto godina, a od 2013. je pokrenut postupak njene beatifikacije te je ovo prvi zabilježen postupak identifikacije za vrijeme trajanja tog procesa.

Sestre su još 4. srpnja, prigodom obilježavanja Dana Družbe, primile putem Skype-a  poziv forenzičara prof. dr. Dragana Primorca koji ih je izvijestio o konačnoj i sigurnoj identifikaciji, potvrdi rezultata analize DNK posmrtnih ostataka njihove utemeljiteljice.

Tom je prigodom postulatorica kauze s. Dobroslava Mlakić za Hrvatski katolički radio objasnila kako je nakon pokretanja dijacezanskog dijela procesa za proglašenje blaženom Riječke Majke, 20. listopada 2013. godine u katedrali sv. Vida u Rijeci, bilo potrebno izvršiti ekshumaciju posmrtnih ostataka. Međutim, naišlo se na stanovite teškoće jer su zemni ostaci bili oštećeni zbog okolnosti u kojima su bili pohranjeni.

Ako Bog da, sad ćemo nastaviti dalje raditi na tome da te zemne ostatke pohranimo i postavimo na jedno dostojno mjesto kod naše kapele u Pomeriju 17 u Rijeci.

“Trebalo je to podići na jednu višu razinu i doći do konačnih rezultata identifikacije i potvrde DNK analize posmrtnih ostataka naše majke utemeljiteljice službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić. Zahvaljujući riječkom i splitskom stručnom timu, u Americi se došlo do konačnih i sigurnih rezultata. Ako Bog da, sad ćemo nastaviti dalje raditi na tome da te zemne ostatke pohranimo i postavimo na jedno dostojno mjesto kod naše kapele u Pomeriju 17 u Rijeci”.

Tim, koji se sastojao od forenzičara Dragana Primorca, Šimuna Anđelinovića, Alana Bosnara te Ivane Kružić, Željane Bašić, Mirana Čokla i Anje Petaros, u suradnji s američkim znanstvenicima Mitchellom M. Hollandom (Penn State Univeristy) te Charlom Marshall (Američko ministarstvo obrane – Armed Forces Medical Examiner System) koristili su se analizom mitohondrijske i jezgrine DNA kako bi potvrdili identitete Marije Krucifikse i njene sestre Tereze. Dio analize je obavljen u Splitu, dok je drugi dio u Rijeci. Primorac je istaknuo kako je proces trajao devet godina te da je u grobnici u Kozali otkriveno 54 ostatka koštanog sustava.

“Radili smo DNA na kostima zajedno s kolegama iz Penn Statea i Instituta američke vojske​. S dvije neovisne analize smo potvrdili identitet Marije Krucifikse Kozulić. To je prvi put u povijesti da jedan znanstveni dokaz, koji je već objavljen, postaje dio procesa posvećenja. Današnji čin ima formalni, ali i vrlo protokolarni slijed u kojemu mi svi dajemo izjavu da je to upravo napravljeno po pravilima struke i predajemo je crkvenim vlastima na daljnji postupak”, izjavio je Šimun Anđelinović.

Povodom završetka identifikacije, Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je euharistijsko slavlje u Svetištu Gospe od Pojišana u Splitu.

Marija Krucifiksa Kozulić rođena je 20. rujna 1852. u Rijeci. Osnivateljica je karitativnih ustanova u istome gradu kao i utemeljiteljica redovničke zajednice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Preminula je 29. rujna 1922.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja