Budi dio naše mreže

„U ime Hrvatske biskupske konferencije otvaram Hrvatski katolički radio da bude u službi istine, pravednosti, ljubavi i mira”. Ovim je riječima kardinal Franjo Kuharić na današnji dan 1997. godine otvorio Hrvatski katolički radio koji danas slavi svoj 24. rođendan. Nadamo se da smo tijekom tih 24 godina našim slušateljima uljepšali, olakšali i obogatili život svojim programom, da smo u njihove živote unijeli onu zraku svjetla i topline koja može promijeniti mnogo toga. Hvala vam što nas slušate!

/ Mislava Bišćan

Povijest Hrvatskog katoličkog radija 

Hrvatski katolički radio osnovali su hrvatski biskupi 1994. godine. Pripreme i uređenja prostora u zgradi Dječačkog sjemeništa u Zagrebu na Šalati trajale su dvije godine. Sve je bilo gotovo 17. svibnja 1997. kada je točno u podne s radom započeo HKR. Svečanim blagoslovom radio je otvorio kardinal Franjo Kuharić. Mjesec dana nakon početka emitiranja programa s radom je započeo i sustav prijatelji HKR-a. Već u prvom mjesecu rada učlanili smo 729 prijatelja. Danas, 24 godine kasnije, imamo ih 31. 291. Dragi prijatelji, hvala vam!

Posjet kardinala Josipa Bozanića 2005.

Već tri godine HKR se nalazi na zagrebačkom Ksaveru i ima jedan od najmodernijih studija. Danas smo dio Hrvatske katoličke mreže koju, uz HKR, čine portal HKM-a te mrežna stranica Informativne katoličke agencije.

Redakcija HKM-a

Tijekom 24 godine djelovanja Hrvatskog katoličkog radija napustilo nas je više kolega: ravnatelji HKR-a fra Mirko Mataušić i fra Ilija Živković, novinari Josip Prudeus, Ivica Luetić, Ivanka Bubalo, Branko Madunić, Azra Ljumanović, glazbeni urednici Franjo Horvatek i Čedo Antolić, tehničari Nino Berhanović i Davorin Senčar te iz službe marketinga HKR-a Ružica Kačan.

Čedo Antolić u studiju HKR-a na Šalati

Sjećanja naših bivših ravnatelja i urednika 

Početaka HKR-a prisjetio se i naš dugogodišnji ravnatelji i glavni urednik Zvonimir Ancić koji je istaknuo da je Hrvatski katolički radio veliki dar Crkvi u Hrvatskoj, a obljetnica prigoda da se prisjetimo onih koji su sudjelovali u njegovom osnivanju. To su prije svega svi biskupi Hrvatske biskupske konferencije, koji su 1994. donijeli odluku o njegovom osnivanju, tada na čelu s predsjednikom HBK kardinalom Franjom Kuharićem. Cijeli projekt tada je povjeren pomoćnom zagrebačkom biskupu predsjedniku Odbora za medije HBK biskupu Marku Culeju.

Prilika je da se prisjetimo i prvog ravnatelja HKR-a fra Mirka Mataušića, koji je cijeloga sebe ugradio u početke HKR-a i na sve nas prenio svoje oduševljenje i znanje u samim počecima radija, kazao je Zvonimir Ancić, sada voditelj Tiskovnog ureda HBK.

15. rođendan s nama je slavio prvi ravnatelj HKR-a fra Mirko Mataušić

„Svi smo svjesni koliko su mediji danas moćno sredstvo, vjerujem da je i Hrvatski katolički radio jedno moćno sredstvo evangelizacije u našem narodu koji zahvaća ne samo one koji vjeruju, nego i one koji su na putu traženja Gospodina”, zaključio je Ancić.

Dugi niz godina prvo kao novinar i urednik, a kasnije i kao glavni urednik HKR-a s nama je bio i Anto Mikić, danas profesor na Odjelu za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Hrvatski katolički radio je prije svega oplemenio one koji su sudjelovali u njegovom pokretanju i njegovom životu kroz ovih gotovo četvrt stoljeća i koji su u taj medij ugradili dio svoga života. Tu ponajprije misli na pokretača, prvog urednika i ravnatelja HKR-a pokojnog fra Mirka Mataušića i sve koji su njemu taj projekt povjerili, istaknuo je Mikić.

Svjedočim tome svaki dan, dodao je, da je HKR svojim programom i svojom misijom oplemenio i život mnogih svojih slušatelja. Mnogi su uz njega odrastali, učili vrijednosti i vjerske i nacionalne i ljudske pa vjeruje da je on u tome smislu promijenio na bolje dio hrvatskoga društva i dio crkvene stvarnosti. Drago mi je što sam imao priliku biti dio tog povijesnog projekta Katoličke crkve u Hrvatskoj, kazao je Anto Mikić.

Anto Mikić / Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U posljednje vrijeme mediji su se snažno promijenili. Radio opstaje iako su mu mnogi još 50-tih godina prošloga stoljeća s pojavnom televizije prognozirali propast. Digitalizacija će, naravno, promijeniti način na koji radio dolazi do svojih slušatelja. Naš nekadašnji urednik se nada da se neće promijeniti i bit toga medija – a to je da je on prijateljski glas koji nas usput informira, zabavlja, educira i s kojim su naši dani ispunjeniji. Također se nada da će Hrvatski katolički radio ostati jedan ozbiljan, ali medij pun duha i da će preživjeti sve izazove u kojem se radijsko i medijsko tržite nalazi.

„Drago mi je da HKR svojim programom, zalaganjem i duhom i dalje pozitivno utječe na neke društvene i crkvene procese u Hrvatskoj. Čestitam rođendan svim djelatnicima, svojim prijateljima, ali i slušateljima bez kojih radio ne bi imao smisla”, zaključio je Anto Mikić.

Svoja razmišljanja i sjećanja na vrijeme koje je kao ravnatelj i glavni urednik proveo na HKR-u s nama je podijelio i vlč. Robert Šreter. Hrvatski katolički radio nastoji ispunjavati sve tri odrednice koje ima u svome imenu i s tim ciljem gleda vedro u svoju budućnost, istaknuo je. „Mi bismo i dalje živjeli svoje živote da nema Hrvatskog katoličkog radija, vjera u Krista Gospodina i dalje bi živjela u srcima onih koji iskreno vjeruju, međutim da nema HKR- a mnogi od nas bili bi puno siromašniji duhom, jer HKR je zaista glas Božji, glas Isusa Krista, glas vjere u hrvatskom medijskom prostoru, kao takav je zamišljen i utemeljen, a kao takav djeluje i danas”, kazao je Robert Šreter.

vlč. Robert Šreter

U vremenu koje je proveo na HKR-a najljepša sjećanja vežu ga uz 100. pohod pape Ivana Ivana Pavla II., koji je za svoje jubilarno putovanje odabrao Hrvatsku. Ekipa HKR-a tada je bila stacionirana u improviziranom studiju u Rijeci i od tamo smo pratili sve susrete s Ivanom Pavlom II. i pokušavali to dočarati našim slušateljima na što je moguće bolji način.

Drugi događaj koji mu je posebno ostao u sjećanju je također vezan uz Ivana Pavla II., a to je trenutak njegove smrti, kao i sve one situacije koje su pratile njegovo umiranje i pozornost cijeloga svijeta koja je tada bila usmjerena na Vatikan. „Taj trenutak odlaska Pape s ovoga svijeta bio je povijesni trenutak, ali i osobni, nešto što je u nama vjernicima izazivalo posebne emocije. Sjećam se i te noći kada je nastupila smrt Karola Wojtyle da smo dežurali, pratili pozorno vijesti koje su dolazile iz Vatikana i u tom trenutku nismo „nasjeli” na jednu medijsku senzacionalističku situaciju kada su mnogi već bili objavili da je Ivan Pavao II. umro, no to se još uvijek nije dogodilo. Jedan od rijetkih medija koji to nije objavio bio je HKR, što je tada, a vjerujem i danas, svjedoči o njegovoj profesionalnosti”, rekao je vlč. Robert Šreter.

Taj je medij, istaknuo je, profesionalan, ali je istovremeno osoban i vjernički i zato tako može djelovati među svojim slušateljima, jer ljudi koji na njemu rade su profesionalci i vjernici i odrađuju posao najbolje što mogu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja